Manj tudi judu, več pa ju-jitsuju

Prišlo bo do novega prestrukturiranja med prejemniki javnega denarja, manj denarja za olimpijske športe.

Objavljeno
28. marec 2013 12.22
Posodobljeno
28. marec 2013 14.00
LJUBLJANA 20.10. 2011 gimnastika. Foto: ALES CERNIVEC/Delo
Jernej Suhadolnik, šport
Jernej Suhadolnik, šport
Ljubljana – Zgodba o tem, katero športno panogo v Sloveniji bi močneje podprli prek (para)državnega sistema financiranja, se vleče že najmanj od slavnih »portoroških sklepov«. V času vsesplošne krize je »boj« za sredstva z letnih razpisov Fundacije za šport in resornega ministrstva (MIZŠ) še bolj srdit. Prišlo bo do novega »prestrukturiranja« med prejemniki javnega denarja.

Besede nekdanjega predsednika strokovnega sveta Fundacije za šport (FŠO) Toneta Vogrinca, da bo treba slovenski vrhunski šport »prilagoditi« aktualnim razmeram in oklestiti število sofinanciranih panog, se zdijo v nasprotju s trenutnim položajem pri nas.

Spremenjena razvrstitev športnih panog v razrede, ki jo je – za potrebe razpisa letnega programa športa 2013 – opravil odbor za vrhunski šport Olimpijskega komiteja Slovenije (OVŠ OKS), bo prinesla navidez presenetljive rezultate, ki pa so – upoštevaje dejstva – pričakovani. OVŠ je namreč sprejel razvrstitev športnih panog v 5 razredov, pri čemer je 31 panog povišal za do dva razreda, 8 športnim panogam pa je odvzel veljavo z znižanjem prav tako za do dva razreda. Rangiranje (ne)posredno določa tudi vrstni red na »lestvici« prejemnikov sredstev na razpisih FŠO (že podpisane pogodbe in razdeljenih 11,7 milijona evrov) in MIZŠ (13,5 milijona €, izračun je menda že narejen), zato ima OVŠ po novem toliko večjo besedo.

Odbor za vrhunski šport OKS sestavljajo Bogdan Gabrovec (predsednik), Edi Kolar, Janez Vodičar, Boro Štrumbelj, Andrej Jeriček, Vladimir Sitar, Iztok Čop, Bojan Žmavc, Petra Majdič, Mirko Jurjavčič in Matjaž Jakopič, delovno telo OVŠ pa je bilo sestavljeno iz članov Edi Kolar (gimnastika), Iztok Čop (veslanje), Boro Štrumbelj (fakulteta za šport) in Blaž Perko (OKS).

Pri delitvi sredstev na razpisu FŠO nov veter ni bil tako opazen, ker je Fundacija razpisala več sredstev kot v letu 2012 (iz 9 milijonov € na 11,7 milijona €), zato letos nobena zveza ni prejela manj denarja kot lani. Na razpisu MIZŠ bo drugače: malha je ostala približno enaka, zato je logično in razumljivo, da bo prišlo do sprememb. Vse športne panoge, ki so kotirale v prvem razredu že lani, bodo seveda prejele manj denarja kot lani, tudi športne panoge, ki jih je OVŠ znižal za najmanj en razred, bodo prejele manj sredstev. Več denarja pa bo prejelo 31 panog, ki jih je OVŠ povišal za najmanj en razred.

Zdi se, da je OKS – sklep OVŠ je na svoji zadnji seji potrdil izvršni odbor komiteja – želel v vse hujšem obdobju suhih krav pomagati neuveljavljenim olimpijskim panogam, kot so namizni tenis, badminton, boks, smučanje prostega sloga, hokej na travi ali preskakovanje ovir (povišanje za 2 razreda). Hkrati lahko le upamo, da so odločevalci vedeli za negativne posledice te poteze: judoisti, kajakaši in veslači najbrž ne bodo z navdušenjem pozdravili dejstva, da so tako zamisel podprli tudi Bogdan Gabrovec (judo), Bojan Žmavc (kajakaštvo) in Iztok Čop (veslanje).

OKS je razvrščal panoge po štirih merilih; gre za (1) mednarodno konkurenčnost, (2) število registriranih športnikov v tekmovalnih sistemih panožnih zvez, (3) tekmovalno uspešnost panog (število kategoriziranih športnikov v svetovnem, mednarodnem in perspektivnem razredu) in (4) rangiranje športnih panog skozi raziskavo javnega mnenja. No, anketa, ki sta jo skupaj naročila OKS in FŠO, favorizira nogomet, košarko, smučarske skoke, alpsko smučanje, rokomet in hokej na ledu. Vsi našteti bodo – zanimivo – prejeli manj sredstev kot lani.