Mariborske odbojkarice četrtič zmagovalke srednjeevropske lige

Odbojkarice Nove KBM Branika so premagale Calcit Volleyball s 3:0 (20, 20, 19).

Objavljeno
20. februar 2015 22.03
Finale ženskega državnega prvenstva v odbojki med Calcit in Branik v športni dvorani v Kamniku, 29. marca 2014
G. L., Delo.si. STA
G. L., Delo.si. STA

Maribor - Odbojkarice Nove KBM Branika so v drugi tekmi finala srednjeevropske lige doma premagale Calcit Volleyball s 3:0 (20, 20, 19) in so četrtič osvojile omenjeno tekmovanje ter Kamničankam preprečile drugo zaporedno zmago. Na prvi tekmi je bil s 3:2 boljši Calcit.

Mariborske odbojkarice so po letih 2010, 2012 in 2013 že četrtič osvojile lovoriko srednjeevropske lige. In to zasluženo, saj so bile v dveh finalnih tekmah - prvo so v Kamniku izgubile z 2:3, povratno pa dobile s 3:0 - uspešnejše od branilk tega naslova, ekipe Calcita iz Kamnika.

Igra je bila v uvodnih minutah izenačena, rahla pobuda je bila na strani Mariborčank, ki so uspešno zaključevale napade, Kamničankam pa v tej odbojkarski prvini ni šlo po načrtih in posledica je bilo vodstvo domače ekipe z 10:6 in 13:8. Toda v nadaljevanju so gostje uredile svoje vrste, izpeljale nekaj uspešnih akcij in prednost gostiteljic je iz minute v minuto kopnela, pri 15:15 je skopnela, nato pa je sledila še točka Kamničank za vodstvo 16:15 ob drugem tehničnem odmoru.

A njihovo vodstvo je bilo kratko, kajti po štirih zaporednih točkah državnih prvakinj je sledil nov zasuk z vodstvom 19:16. Trener gostij Gašper Ribič je namesto Petre Vrhovnik v igro za kratek čas poslal Tamaro Borko. A se poteza ni obrestovala, saj je mariborska vrsta, pri kateri se je z učinkovitostjo izkazala Iza Mlakar, z zbrano in odločno igro niz pripeljala h koncu.

Tudi začetek drugega niza je mineval v izenačeni igri, le da je bila tokrat rahla pobuda na strani Gorenjk, ki so ob prvem tehničnem odmoru vodile z 8:6. V nadaljevanju so domačinke vzpostavile ravnotežje na igrišču in nato začele prevzemati niti igre v svoj roke. Pri rezultatu 10:10 so po odličnih začetnih udarcih Sare Najdič in točkami Anite Sobočan z delnim izidom 9:0 povedle z 19:10. Trener Ribič je poskušal z menjavami, kar se je pokazalo kot dobra poteza, in po neugodnih začetnih udarcih Mojce Božič je prednost Mariborčank skopnela na štiri točke (24:20), do preobrata pa ni prišlo.

Kaže, da je bil poraz v prvi tekmi v Kamniku, čeprav so vodile v nizih 2:0, dobra šola za mariborsko ekipo. Da se ne bi ponovila zgodba, so mariborske odbojkarice tudi v tretjem nizu zaigrale na vso moč in po rezultatu 4:4 prevzele vajeti igre v svoje roke. Z domiselnimi napadi so dosegale točke in povedle s 13:9. A se tekmice niso dale, z borbeno igro in ob težavah gostiteljic s sprejemom in v obrambi jim je uspel preobrat z vodstvom 14:13, ob drugem tehničnem odmoru pa so bile bolj zadovoljne Mariborčanke, ki so imele točko prednosti. V nadaljevanju so gledalci spremljali izenačeno igro, ko pa se je ta prevesila v končnico, so več zrelosti in znanja prikazale mariborske odbojkarice ter zasluženo dobile niz in tekmo.

»Vesel sem novega uspeha. Igra ni bila vrhunska, so se pa dekleta trudila po najboljših močeh in bila za trud tudi nagrajena. Sedaj so naše misli usmerjene v državno prvenstvo,« je po uspehu povedal trener Nove KBM Branika Bruno Najdič.

»Upal sem na ugodnejši rezultat, toda Mariborčanke so bile tokrat boljše. Za uspeh jim čestitam. Oddolžiti se jim bomo skušali v državnem prvenstvu,« pa je dejal trener Calcita Kamnik Gašper Ribič.