Marjan Fabjan: Prestavili smo še en mejnik

Najzaslužnejši za uspehe slovenske odprave na judoističnem SP v Astani je bil vnovič trener Marjan Fabjan.

Objavljeno
30. avgust 2015 14.42
Sprejem za Tino Trstenjak in Ano Velenšek
J. P., Delo.si
J. P., Delo.si

Astana - Slovenski judo je na pravkar končanem svetovnem prvenstvu v Astani vnovič premikal mejnike, za kar je v dobršni meri spet odgovoren strokovni direktor izbrane vrste in trener celjskega Sankakuja Marjan Fabjan. Odprava se je z vrhunca sezone vrnila z dvema odličjema, zgodovinskim prvim zlatom Tine Trstenjak in srebrom Ane Velenšek, kar je zadosten razlog za optimizem pred novimi izzivi, predvsem olimpijskimi igrami prihodnje leto v Riu.

Renesansa slovenskega juda se je sicer začela na domačem evropskem prvenstvu v Mariboru leta 2002, vrhunec pa dosegla desetletje pozneje z olimpijskim odličjem najžlahtnejšega leska Urške Žolnir v Londonu leta 2012. Tam je Urška zablestela v kategoriji do 63 kilogramov, v kateri je dobila več kot dostojno naslednico v Tini Trstenjak.

Fabjan, ki je letos prevzel vodenje nove svetovne prvakinje ob blazini, je po doseženem v Astani kajpada zadovoljen: »To je bilo za nas res najuspešnejše prvenstvo doslej, a ti je vselej žal, ko izpustiš zlato kolajno iz rok. Smo zadovoljni, saj smo z zlatom v ženski konkurenci prestavili še en mejnik, kar je dobro za vnaprej.«

Lani je na prvenstvo v Čeljabinsk potovala deseterica bork in borcev, letos pol manj. »Letošnje prvenstvo je bilo daleč, previsokih stroškov si pač ne moremo privoščiti. Vse je drago, leti, namestitve, stroški so visoki. Samo iz mojega kluba bi lahko v Astano potovalo šest tekmovalcev, kar pa bi bil prevelik strošek. Ostali verjetno ne bi mogli poseči po kolajnah, zato sem vzel zgoj tiste, ki so imeli možnost stopiti na oder. Ostali se bodo lahko dokazovali na prihodnjih tekmah, ki jih bo še veliko, in osvajali točke za olimpijske igre,« je poudaril prvi strateg izbrane vrste.

Za najboljše časa za počitek ne bo, sezona gre naprej, točke za Rio pa bodo na voljo do evropskega prvenstva prihodnjo pomlad v Kazanu. »Čez mesec dni odpotujemo v Pariz, nato nas čaka Kirgizistan in potem svetovni pokali in velike nagrade v jesenski in zimski sezoni. Takoj po novem letu se selimo v Korejo in na Japonsko, tako da počitka ne bo. Skušali bomo čim več iztržiti do preloma leta, potem bo znano, kdo bo potoval na olimpijski turnir. To je to, kar imamo, s tem se bomo trudili nastopati čim bolje,« je za STA poudaril Fabjan. Trenutno ima olimpijske vozovnice v žepu že šest slovenskih judoistov.