Markovičeva po dobrih obetih »le« druga

Slovenska plezalka Mina Markovič je na tekmi v težavnostnem plezanju v Valencu osvojila drugo mesto, Maja Vidmar šesta.

Objavljeno
02. november 2013 18.41
Slovenija Kranj 17.11.2012 - Svetovni pokal v ssportnem plezanju. Na sliki Mina MARKOVICC. Foto: Leon Vidic/Delo
Š. Ro., Delo.si
Š. Ro., Delo.si

Valence - Čeprav je bila najboljša slovenska športna plezalka Mina Markovič na dobri poti do nove zmage na tekmi svetovnega pokala, je v finalu težavnostnega plezanja v Valencu osvojila »le« drugo mesto. Boljša je bila le Južnokorejka Džain Kim. Slovenski uspeh je dopolnila povratnica v svetovno karavano Maja Vidmar s šestim mestom.

Markovičeva se se je prepričljivo uvrstila v svoj še sedmi letošnji finale na tekmah svetovnega pokala, potem ko je tako v ženski kot v moški konkurenci preplezala do vrha smeri. V finalu je nastopila kot zadnja tekmovalka, v smeri je bila prepričljiva, vendar pa se je na koncu po dveh zmagah morala zadovoljiti z drugim mestom. Boljša je bila le Južnokorejka Kimova, šele četrta v polfinalu, ki pa je v finalni smeri preplezala dva giba več od najboljše Slovenke ter z zmago ohranila vodstvo v skupnem seštevku svetovnega pokala.

»Celotno gledano sem s tekmo kar zadovoljna. Sigurno vem, da sem sposobna boljše odplezati. Da sem res vrhunsko pripravljena, sem pokazala v polfinalu, kjer sem se res sprehodila do vrha. Za sam finale bi rekla, da sem se zelo dobro pripravila in osredotočila na samo smer in tekmo. Je pa bila smer nekoliko drugačna, bolj razgibana, dinamična, čez celotno smer sem se počutila kot da rešujem rebuse in uganke. Kar nekajkrat sem se 'zataknila' na oprimkih, na koncu pa sem vseeno sestavila eno takšno plezanje, ki pa je bilo žal dovolj le za drugo mesto. Forma in motivacija sta na zelo visoki ravni, tako da komaj čakam preostala dva tedna treninga plezanja in potem finale v Kranju. Vem, da sem se sposobna na tekmo zelo dobro pripraviti in da si lahko v Kranju obetamo zanimiv in lep vikend,« je povedala Markovičeva.

V polfinalu je sicer nastopilo vseh šest slovenskih predstavnikov. Domen Škofic je zasedel končno 11. mesto, Tina Šušteršič je tekmo končala na 12. mestu, Urban Primožič je bil 14., Katja Kadič pa 21.

Finale sezone v Kranju

O skupni zmagovalki svetovnega pokala v težavnosti bo odločala zadnja tekma sezone, ki bo 16. in 17. novembra v Kranju. Kimova ima pred zadnjo tekmo 625 točk, Markovičeva ima na drugem mestu 595 točk ter za Kimovo zaostaja 30 točk. Tretja nocoj in tretja v skupnem seštevku je Japonka Momoka Oda.

Markovičeva se bo v Kranju že tretjič zapored potegovala za naslov zmagovalke skupnega seštevka svetovnega pokala v težavnosti in kombinaciji.