Markovičeva že tretjič letos nepremagljiva

Mina Markovič je na četrti tekmi svetovnega pokala še tretjič zmagala in se utrdila na vrhu skupne razvrstitve.

Objavljeno
22. avgust 2015 20.11
plezanje
G. L., Delo.si
G. L., Delo.si

Stavanger - Najboljša slovenska športna plezalka ta hip Mina Markovič je poskrbela za nov velik uspeh. Na tekmi za svetovni pokal v težavnostnem plezanju na norveškem je spet zmagala in se s tretjo zmago na četrti tekmi še utrdila n vrhu skupne razvrstitve svetovnega pokala. V finalu sta nastopila še 18-letna Tjaša Kalan, ki je končala na šestem mestu, in Domen Škofic, ki se po napaki v finalu žal ni uspel prebiti na stopničke.

Markovičeva, ki je bila najboljša že v kvalifikacijah in polfinalu, je v finalu skorajda dosegla vrh, enak dosežek pa je uspel tudi Avstrijki Jessici Pilz. Končna zmaga je pripadla Slovenki ravno zaradi boljših nastopov v prejšnjih fazah tekmovanja.

»Stvari se zdijo res super. Na začetku smeri sem imela malce težav z neodločnostjo, ampak potem je nekako le steklo, žal mi je le, da nisem smeri zaključila z vrhom, ker nisem bila daleč od tega,« je za STA povedala Markovičeva, ki je na Norveškem plezala z rahlo otečenim gležnjem.

»Sezona se odvija fenomenalno, ker gre vse super. Edino, česar nisem pričakovala, je bila poškodba gležnja v Brianconu, ki mi je povzročila kar nekaj preglavic. Ne toliko rezultatsko kot bolj na samih treningih in pri mojem razmišljanju, tako da me je bilo verjetno kar težko prenašati na treningu ali čez dan. Vendar smo tudi to prebrodili, dobro, da ima Roman (op. a.: Krajnik, glavni trener) dobre živce. Priznam, da sem bila verjetno zadnje dni pred tekmo malo bolj težavna, saj nisem verjela, da je s formo še vse tako, kot mora biti, čeprav mi je Roman to stokrat povedal. Ampak ... ja, take smo babe,« je dodala sijajna slovenska plezalka.

Vodilna tekmovalka v težavnostnem plezanju se je v tej sezoni uvrstila v finale na vseh štirih preizkušnjah. Zmagala je v Imstu, Chamonixu in danes v Stavangerju, v Brianconu pa je bila osma. V skupnem seštevku to pomeni 340 točk, kar je 50 več od danes drugouvrščene Avstrijke.

V slovenskem taboru so danes veliko pričakovali tudi od Domna Škofica, ki je v polfinalu dosegel drugi rezultat, a je v finalu žal naredil napako in ostal brez stopničk.

Karavana svetovnega pokala se pred zaključkom sezone zdaj seli v belgijski Puurs (konec septembra), kitajski Wujiang (oktober) in za konec novembra še v Kranj