Mazejeva pričakovala zmago Franklinove

Priznanja laureus: športni osebnosti v letu 2013 sta Sebastian Vettel in Missy Franklin.

Objavljeno
26. marec 2014 23.41
V. D., šport
V. D., šport

Kuala Lumpur – Voznik formule 1 Sebastian Vettel in ameriška plavalka Missy Franklin sta športni osebnosti leta 2013 akademije laureus, najboljša ekipa pa je evropski nogometni prvak Bayern iz Münchna. Med petimi kandidatkami za najbolj prestižno športno nagrado je bila tudi Tina Maze.

Franklinova, šestkratna svetovna prvakinja (tri naslove je osvojila v štafetah) na prvenstvu v Barceloni je pri 46 članih akademije (predsednik je Edwin Moses), ki izbirajo športne osebnosti že petnajst let, dobila največ glasov, kar je pričakovala tudi Tina Maze. »Najprej moram poudariti, da sem zelo ponosna, da so me imenovali za eno izmed najboljših športnic sveta. To je seveda tudi izjemno priznanje za vse, kar vsem dosegla v karieri in vsem, ki so z menoj delali. Že ko sem videla seznam imenovanih športnic, sem bila prepričana, da bo zmagala Franklinova. Osvojiti šest zlatih kolajn je izjemen dosežek, čeprav jih je tri v štafetah,« je komentirala zmagoslavje ameriške najstnice Mazejeva. Že imenovanje je bilo za daleč najboljšo alpsko smučarko sveta v minulem letu izjemno priznanje, saj njen šport v svetu ni tako priljubljen, kot so tenis in golf ter vodilni olimpijski športi atletika in plavanje, med katerimi je sicer največ zmagovalcev in zmagovalk. To navsezadnje dokazuje tudi podatek, da je denimo Ted Ligety lani osvojil na SP v Schladmingu tri zlate kolajne, a ga ni bilo med petimi izbranimi zvezdniki, ki so zaznamovali svetovni šport v letu 2013. Mazejeva je bila sicer tretja smučarka, ki se je potegovala za športnega »oskarja« – za Janico Kostelić in Lindsey Vonn. Obe sta bili dvakrat imenovani, dobili pa sta ga v olimpijskih letih 2006 in 2010. Glede na to, da je bila Mazejeva letos z dvema zlatima najboljša smučarka v Sočiju, bo zagotovo tudi prihodnjo sezono med kandidatkami v Šanghaju ...

Osemnajstletna dijakinja Missy Franklin, ki je kot prva med plavalkami osvojila šest kolajn na enem prvenstvu, je novinarjem zaupala, da je bila v Kuala Lumpurju ob nagradi najbolj vesela srečanja z devetkratnim olimpijskim zmagovalcem Markom Spitzom, 26-letni Sebastian Vettel pa, da lovorika laureus sicer ni največja, ki jo je dobil, je pa zagotovo ena izmed najbolj posebnih. Poudaril pa je, da mu je bil laureus eden od navdihov, ko se je kot otrok začel ukvarjati s športom. Tudi zato ima svojo moč in pomen.

Mazejeva prva med slovenskimi kandidati

Nagrade laureus so letos podelili že petnajstič, Tina Maze pa je prva slovenska športnica, ki je bila imenovana za kandidatko za prestižno lovoriko. Merlene Ottey je bila leta 2011 med kandidatkami za povratnico leta, med kandidati za posebne dosežke oziroma alternativno nagrado (ukinili so jo leta 2007) pa sta bila leta 2001 in 2003 imenovana ekstremni smučar Davo Karničar in ultramaratonski plavalec Martin Strel.