McIlroy in Spieth v boju za vrh

Golf: Prvi igralec sveta po poškodbi že na zadnjem majorju.

Objavljeno
13. avgust 2015 00.28
Mojca Finc, šport
Mojca Finc, šport
Sheboygan – Prvi golfist sveta Rory McIlroy se vrača med tekmece. Zaradi poškodbe levega gležnja med igranjem nogometa s prijatelji pred mesecem dni je izpustil OP Velike Britanije, od danes do nedelje pa bo branil lansko zmago na prvenstvu PGA, zadnjem letošnjem turnirju velike četverice. Njegov položaj na vrhu svetovne lestvice bo ogrožal Jordan Spieth, ki bo napadel tretjo letošnjo zmago na majorjih.

Čeprav je McIlroyu grozil najhujši scenarij, predčasen konec sezone, je hitro in uspešno okreval ter že komaj čaka, da se zoperstavi tekmecem na igrišču Whistling Straits ob jezeru Michigan. Zmagovalec štirih majorjev pravi, da je nared za dokazovanje. Za zadnji turnir velike četverice v sezoni se je pripravljal na Portugalskem, konec tedna pa je palico vihtel še v Wisconsinu na prizorišču prvenstva PGA, kar je gotovo njegova prednost v primerjavi s tekmeci, ki so ta čas tekmovali na turnirju Bridgestone Invitational v Ohiu. Njegov gleženj je uspešno prestal preizkuse, čaka ga mehko igrišče, kar mu ustreza. »Gleženj je 100-odstotno nared za igranje golfa. Za nogomet še ne bi bil, a za nalogo, ki me čaka ta teden, je pripravljen,« je ob vrnitvi v tekmovalni ritem optimističen Severni Irec, ki je prvenstvo PGA osvojil dvakrat.

Če bo zmogel boj za vrh, kar tudi pričakuje, bo moral opraviti z visoko motiviranim Jordanom Spiethom. Američan je na prejšnjem majorju na Škotskem napadal tretjo letošnjo zmago v nizu, cilja s 4. mestom ni uresničil, prav zato bi se rad »maščeval« za izgubljeno priložnost. Če bi ta konec tedna v ZDA zmagal, bi se v športno zgodovino vpisal kot tretji golfist, ki je dobil tri majorje v istem letu. S takšnim dosežkom se ponašata le Ben Hogan in Tiger Woods. Letos je Spieth konkurenco premagal na mastersu v Augusti in OP ZDA. »Nekaj grenkega priokusa je ostalo po OP Velike Britanije, kjer sem imel igro preveč pod nadzorom,« je Spieth, sicer drugi igralec na svetovni lestvici, v analizi igre na Otoku spoznal svoje napake, ki bi se jim v ZDA rad izognil.

Vsi žarometi so usmerjeni v McIlroya in Spietha, dobila sta štiri od zadnjih petih majorjev, 26- in 22-letnik pomenita sedanjost in prihodnost golfa, naslednika nekdanjega kralja zelenic Woodsa, čigar zvezda ugaša. Zmagovalec 14 majorjev prvenstvo PGA začenja kot 278. na svetovni lestvici.

Na igrišču Whistling Straits je 39-letni Woods opozoril, da bodo igro na zahtevnem terenu z več kot 1000 peščenimi ovirami »popestrili« tudi komarji ob jezeru. »Na Floridi, kjer prebivam, so nekaj povsem običajnega, vendar takšnih, kot so tukaj, še nisem videl. Živega te pojedo,« je opisal razmere, ki konec tedna čakajo karavano. M. F.