Med jadralsko elito Žbogar in ženska naveza Mrak-Macarol

Vasilij Žbogar: V Hyeresu bom dejansko videl, ali nova oprema in vse spremembe pomenijo korak naprej.

Objavljeno
20. april 2015 18.41
bsa/Žbogar
J. P., Delo.si
J. P., Delo.si

Hyeres - Pred jadralci v olimpijskih razredih je nova tekma svetovnega pokala v francoskem Hyeresu. Tudi v razredu finn bodo nastopili vsi najboljši z Vasilijem Žbogarjem vred, zato bo ta preizkušnja za Izolana odličen pokazatelj trenutne forme. »V zadnjem obdobju smo naredili veliko sprememb - od nove jadrnice, novega jadra za močan veter, spremenjene tehnike jadranja po močnem vetru. Čutim, da so spremembe pozitivne, a bom potreboval še nekaj časa, da se privadim nanje. V Hyeresu bom dejansko videl, ali nova oprema in vse spremembe pomenijo korak naprej. V razredu finn imam že od začetka težave s hitrostjo jadrnice po močnem vetru, kar se trudim izboljšati. Če želim biti za olimpijske igre v Riu popoln, bo to treba odpraviti,« pojasnjuje Žbogar.

V zadnjem obdobju je njegov dnevni urnik zelo natrpan, dopoldne je rezervirano za kondicijske treninge, popoldne za jadranje. »S pripravami v Valencii, ki so potekale po načrtu, sem zelo zadovoljen, tudi zato sem pred Hyeresom lahko optimističen. Bolečine v hrbtu so nekoliko spremenile potek treningov, vendar pa je to že preteklost in se trenutno odlično počutim,« poudarja 39-letni Primorec, ki bo po petem mestu na januarski regati svetovnega pokala vnovič med kandidati za najvišja mesta: »Na regatah dam vedno vse od sebe, zato spet pričakujem odmeven dosežek. Vendar pa me tokrat bolj kot rezultat zanima, kako so spremembe vplivale na moje jadranje.«

Regata v Hyeresu bo sicer prva, ki bo potekala po novem sistemu kvalifikacij, na njej pa se bodo pomerili zgolj najboljši jadralci in jadralke olimpijskih razredov. Na podlagi vabila se je bo ob Vasiliju udeležil tudi ženski dvojec Tina Mrak in Veronika Macarol v razredu 470. »Po regati na Palmi sva bili malo razočarani, ker nisva pokazali pravega obraza, kar želiva v Franciji popraviti. Z novim sistemom se bodo zbrale zgolj najboljše posadke, na poljih ne bo gneče, štarti bodo potekali hitreje. Predvsem bova morali dobro začeti že uvodni dan, saj je na sporedu le osem regat in regata za odličja, tako da kalkulacij ne bo,« napoveduje Mrakova.