Mešani občutki reprezentantov pred vrhuncem sezone na SP

Plavanje: Na močnem OP Francije stopničke le Anji Klinar.

Objavljeno
03. julij 2017 00.46
Gaja Natlačen na novinarski konferenci plavalcev ob vrnitvi z Evropskega prvenstva. Brnik, 07.December2015 [plavanje, portreti, novinarska konferenca, Gaja Natlačen]
Siniša Uroševič
Siniša Uroševič
Chartres – Se po jutru dan pozna? Tako se je ob koncu tedna lahko spraševal del slovenske reprezentance, ki je med pripravami za najpomembnejše plavalno tekmovanje sezone, SP v Budimpešti, z mešanimi občutki sklenil test na močnem odprtem prvenstvu Francije. Med reprezentanti so nastopili Peter John Stevens, Anja Klinar in Gaja Natlačen.

Poleg omenjene trojice je v Franciji nastopila še radovljiška plavalka Tjaša Pintar in se izkazala z osebnim rekordom na 100 m prsno (1:10,03). Včeraj je bila 8. na 50 prsno, toda nje ni na seznamu Gorazda Podržavnika za največjo tekmo leta, od 23. do 30. t. m. v Budimpešti. Novi selektor je obdržal pristop predhodnika Mihe Potočnika z upoštevanjem ostrih mednarodnih norm, tako da je za bazenski del spektakla v madžarski metropoli predvidenih šest naših reprezentantov (Anja Klinar, Tjaša Oder, Gaja Natlačen, Nastja Govejšek, Peter John Stevens in Martin Bau), v maratonskem plavanju bo v Blatnem jezeru slovenske barve branila Špela Perše.

Prav Potočnik, prejšnji selektor, je vodil majhno slovensko odpravo na odprtem prvenstvu Francije, tradicionalno zelo močnem tekmovanju, kar pa ne preseneča, saj so francoski plavalci v zadnjih letih med najuspešnejšimi na velikih tekmovanjih, zato tudi plavanje zdaj ohranja prepoznavnost na sicer zelo pisani paleti uspešnih športnih panog v tej srednjeevropski deželi. Zlasti za Klinarjevo, Natlačnovo in Stevensa pa je bil ta preizkus po zadnjem slovensko-hrvaškem prvenstvu, pred enim tednom na Reki, zavoljo konkurence zelo koristen.

V Chartresu je Ravenčanka Gaja Natlačen na 800 m prosto zasedla 4. mesto, kar je bila najvišja slovenska uvrstitev sobotnega sporeda, razveselilo pa jo je zlasti spoznanje o lepem času. Z 8:36,26 je dosegla osebni rekord. Sinoči je bila na 400 m prosto 6., v tej disciplini je dolgoletna radovljiška reprezentantka Anja Klinar priplavala Sloveniji edine stopničke v Franciji, a je bila bolj zadovoljna dan prej, ko je na 200 m prosto za 6. mesto z 1:59,57 uresničila željo o hitrejšem plavanju od dveh minut. Včeraj pa je bila 3. na 400 m s 4:09,03, svojim najhitrejšim izidom letos v tej disciplini. »Pričakovala pa sem boljši dosežek. Začela sem prepočasi, pozneje mi je kar zmanjkovalo moči. Seveda bo najpomembnejše, kako hitra bom na svetovnem prvenstvu,« je povedala štirikratna olimpijka.

Peter John Stevens je bil z 28,15 na 50 m prsno 5., nakar je bil včeraj na 100 m prsno 4. v finalu B. Po oceni Potočnika je bilo njegovo plavanje bolj konkurenčno kot teden dni prej na Reki. Do odhoda v Budimpešto plavalce sicer loči še poltretji teden, pred Klinarjevo je ob prihajajočem vikendu nastop na zagrebškem plavalnem mitingu, izbrana vrsta pa se bo tik pred SP predstavila še na tradicionalni tekmi v Radovljici, 15. in 16. t. m.