Domen Škofic znova navdušil: tokrat drugi v Wujiangu

V finalu plezalne tekme v težavnosti je Škofica premagal le Čeh Adam Ondra. Mina Markovič šesta.

Objavljeno
18. oktober 2015 10.24
plezanje
Š. Ro., Delo.si
Š. Ro., Delo.si

Nanjing - Slovenski športni plezalec Domen Škofic je po premierni zmagi v Puursu prejšnji mesec znova navdušil na tekmi svetovnega poakal v plezanju v težavnosti. Na predzadnji tekmi sezone v kitajskem Wujiangu se je znova zavihtel na zmagovalni oder, tokrat je premoč priznal le Čehu Adamu Ondri.

Škofic se je v finale prebil kot tretji polfinalist, v precej zahtevnem finalu pa je Ondra v smeri ostal najdlje, a tudi on ni prišel vse do vrha. Tretje mesto je pripadlo Kanadčanu Seanu McCollu.

»Po štartu sezone sem se na treningih počutil zelo dobro, ampak nisem bil sproščen, zaradi česar sem na tekmah plezal trdo. Od Imsta naprej sem treniral manj, a se je po prvih stopničkah in tretjem mestu sprostila glava, začel sem uživati, pustil sem pričakovanja, trud se je obrestoval že v Puursu. Plezam sproščeno in vsako tekmo jemljem kot nov izziv,« je po tretjih stopničkah v sezoni razmišljal 21-letni plezalec. Zdaj je že pred njim tekma pred domačimi navijači v Kranju, a se z uspehom ne obremenjuje: »Kranjsko tekmo bom vzel kot vsako drugo. Želim pokazati dobro plezanje, rezultat me sploh ne briga. Glavna stvar je, da uživam v plezanju. To je moj cilj in, kar bo, bo.«

Mina Markovič je v polfinalu vpisala peti izid, v finalu pa je obstala na oprimku, na katerem je padlo kar šest tekmovalk. Usodni oprimek sta premagali le dve, zmagovalka Južnokorejka Jain Kim in drugouvrščena Belgijka Anak Verhoeven, Avstrijka Jessica Pilz je padla na istem oprimku kot Markovičeva, a je na zmagovalni oder stopila na podlagi boljšega polfinala. Na koncu je Ptujčanka osvojila šesto mesto. Tretja Slovenka Tjaša Kalan je bila 14.

»Pred začetkom sezone sem imela željo vsako tekmo res dobro odplezati. Z izjemo Briancona, kjer zaradi poškodbe nisem nastopila v finalu, mi je to uspevalo, tokrat pač v finalu in predhodnih krogih nisem pokazala tega, kar bi si želela. Sigurno je Kranj vedno nekaj posebnega kot zaključek sezone. Res se veselim treningov in skupnih priprav z reprezentanco in ga komaj čakam,« je dejala Markovičeva.

Po kitajski postaji svetovnega pokala bo na koledarju le še finale sezone 14. in 15. novembra v Kranju. Slovenci so pred sklepnim dejanjem v odličnem položaju. Markovičeva je v vodstvu pred izzivalkama Kimovo in Pilzovo. Kalanova, ki je tekmo na Kitajskem končala v polfinalu na 14. mestu, je sedma, obetavna komaj 16-letna Janja Garnbret, ki je izpustila štiri tekme, pa 11. Pri moških je Škofic skočil na četrto mesto skupno.