Mladi oče Jakov Fak zagnano v zimo

Najprej dočakal rojstvo Mile, nato odšel v Avstrijo na prizorišče SP 2017.

Objavljeno
17. avgust 2016 19.22
Tekmovanje za DP Slovenije in Pokal SK Brdo v poletnem biatlonu na tekaških rolkah. Na sliki Jakov Fak. Pokljuka, 19,09,2015. [biatlon,Pokljuka,Jakov Fak]
Siniša Uroševič
Siniša Uroševič
Resda se športni svet v teh dneh suče predvsem okrog petih olimpijskih krogov, a slovenskim biatloncem misli uhajajo že k novi zimi in njenemu vrhu, SP v Hochfilznu. Tudi zato se prav zdaj nahajajo v tem kraju na Tirolskem. Zbrani so vsi, tudi mladi oče Jakov Fak, sicer udarni adut izbrane vrste trenerja Tomaša Kosa.

Dvakratni svetovni prvak o zasebnem življenju ponavadi v javnosti ne govori, zato tudi v prejšnji sezoni, v kateri tekmovalno še zdaleč ni uresničil vseh ciljev, ni razpredal o nosečnosti spremljevalke Matee. Z njo se je pred dnevi razveselil prvorojenke Mile, zato ga tudi ni bilo med delom pokljuških priprav. »A zdaj je vse v najlepšem redu, ni bilo zapletov okrog mojega odhoda v Avstrijo, seveda pa sem prav radoveden, kako bo, ko se bom vrnil domov in me bo Matea čakala z malo Milo,« nam je s Tirolskega omenil Fak, za katerega seveda zima brez uvrstitve na stopničke nikakor ne more biti uspešna. A v prejšnji sezoni, pravzaprav že med pripravami pred začetkom, je doživljal marsikaj, zdaj upa, da je zapisal piko k mučnemu poglavju v svoji biatlonski knjigi.

»V dosedanjemu delu letošnjih priprav ni bilo pripomb z izjemo dvakratnega zoprnega pika ose in nato močnih oteklin v ustih, a upam, da bo v Hochfilznu vse šlo po načrtih,« je po dveh dneh treninga v središču avstrijskega biatlona poudaril Fak, ki bo z reprezentančnimi kolegi tu ostal do konca prihodnjega tedna. Zanimivo, da se slovenska reprezentanca še nikdar ni pripravljala v tem kraju, sicer tradicionalni uvodni srednjeevropski postaji sezone v svetovnem pokalu.

Ob tem je Tomaš Kos, trener naših biatloncev, omenil: »Drži, tu nas v pripravljalnem obdobju še ni bilo, zdaj pa se je že spodobilo, da pridemo na prizorišče naslednjega prvenstva in se vsaj malo že spoznavamo s spremembami na štadionu.« Sicer bo trening v prihodnjih dneh drugačen od dosedanjega, ki je bil večinoma bazični, zdaj gre že za spremembo ritma, podrobnosti na strelišču, tudi pogovore s kolegi in obenem tekmeci iz drugih reprezentanc.

Hochfilzen je resda v preteklosti predstavljal predvsem odskočno desko avstrijskih biatloncev, ker pa bo februarja 2017 tu svetovno prvenstvo, bi ga radi bolj kot doslej spoznali tudi drugi, zato so se tu pred prihodom Slovencem že zbrale vodilne nemške biatlonke, zdaj je v Hochfilznu tudi udarna francoska vrsta. V prihodnjih dneh podjetni tirolski turistični delavci pričakujejo še več gostov iz reprezentanc, ki bo se bodo tu v februarju borile na najpomembnejšem tekmovanju svoje sezone.

Pri slovenski izbrani vrsti Fak, razumljivo, ostaja najresnejši kandidat za visoke uvrstitve, precej je ugibanj okrog konkurenčnosti Klemna Bauerja, ki je zdaj vendarle povsem zdrav in ne čuti več posledic mononukleoze, ter Teje Gregorin, po novem naše najstarejše biatlonke. Andreja Mali se je namreč preselila k trenerski srenji. »In zdaj bo Mali postala velika trenerka,« je navdušeno dejal Kos ob spoznanju, da pri dolgoletni tekmovalki zdaj vadi šest mladink, kar vendarle obeta več svetle prihodnosti v primerjavi s stanjem zadnjih let, ko je bilo zlasti v ženskem biatlonu na Slovenskem opaziti hudo pomanjkanje tekmovalne baze.

Prihodnji dnevi pa bodo končno razkrili uganko okrog postave slovenskega servisa. V zadnjih letih ga je zelo uspešno vodil Anže Globevnik, prav nič ni presenečalo, da ga je Uroš Velepec, dolgoletni trener naših biatloncev, zdaj že drugo poletje vabil v Ukrajino, kjer vodi žensko ekipo. Tokrat se je Gorenjec že odločil za odhod na evropski vzhod, a zaradi smrti v družini selitve ni bilo. Oče dveh otrok ima s soprogo precej dela tudi v družinskem penzionu v Zasipu pri Bledu, kot kaže, pa bo v naslednji zimi še naprej pri servisu slovenske reprezentance, le da ga najbrž ne bo prav na vseh prizoriščih sezone.