Mladi slovenski odbojkarji na EP

Slovenska moška mladinska odbojkarska reprezentanca si je na kvalifikacijskem turnirju v Novi Gorici priborila nastop na EP.

Objavljeno
04. april 2016 00.22
M. Ž., STA
M. Ž., STA
Ljubljana - Slovenska moška mladinska odbojkarska reprezentanca se je s tremi zmagami na kvalifikacijskem turnirju v Novi Gorici neposredno uvrstila na letošnje evropsko prvenstvo. Po dveh krogih so bile na dobri poti tudi slovenske mladinke, ki pa so v današnjem tretjem krogu v Rigi izgubile z domačo Latvijo in bodo igrale v dodatnih kvalifikacijah.

Izbranci selektorja Sama Miklavca in njegovega pomočnika so si pot na evropsko prvenstvo, ki bo od 2. do 10. septembra v Plovdivu in Varni v Bolgariji, zagotovili že v soboto, ko so po petkovi zmagi proti Ukrajini s 3:1 (-21, 22, 15, 20) premagali še Belgijo s 3:0 (17, 16, 17). V današnjem obračunu s Finsko so po dveh urah in pol premagali še Finsko s 3:2 (25, 23, -23, -28, 19). Na EP so se neposredno uvrstili slovenski odbojkarji, v dodatnih kvalifikacijah bo iz kvalifikacijske skupine F igrala Ukrajina.

Pot na evropsko prvenstvo, predlani je bila slovenska mladinska reprezentanca v Brnu četrta, so si priigrali: Matic Vrtovec, Jure Okroglič, Aljaž Herman, Žiga Čopi, Urban Toman, Uroš Planinšič, Bine Oder, Žan Berglez, Jan Mulec, Aleksander Tepič, Tilen Križanič in Primož Mejal.

Slovenke v dodatnih kvalifikacijah

Na dobri poti, da si zagotovijo neposreden nastop med najboljšimi 12 ekipami v Evropi, so bile tudi slovenske mladinke - njihove predhodnice so bile predlani v Tartuju na Finskem druge - saj so v petek s 3:0 (22, 21, 18) premagale Francijo, v soboto pa Azerbajdžan s 3:1 (-18, 18, 23, 18).

Toda v zadnjem krogu kvalifikacijske skupine F so morale priznati premoč domačinkam turnirja Latvijkam, ki so zmagale s 3:0 (11, 21, 24). Kljub zmagi so bile Latvijke na koncu šele tretje, neposredno na EP pa se je uvrstila Francija, medtem ko si bodo Slovenke pot na EP, ki bo od 27. avgusta do 4. septembra na Madžarskem in Slovaškem, skušale priboriti na dodatnih kvalifikacijah. Na sporedu bodo od 7. do 10. julija.

Za slovensko žensko mladinsko reprezentanco so na turnirju v Rigi igrale: Pia Blažič, Anja Maček, Taja Tučen, Ana Vovk, Maja Košenina, Kaja Keglevič, Teja Bavdaž, Manca Lenart, Iza Vodlan, Nika Cigale, Nina Kotnik, Nika Čotar.