Mladi svetovni prvak Durbridge presenetil na prologu

Na prologu kolesarske dirke Criterium du Dauphine je do zmage prišel Avstralec Luke Durbridge.

Objavljeno
03. junij 2012 16.54
Posodobljeno
03. junij 2012 17.28
D. O., Delo.si
D. O., Delo.si
Grenoble - V Grenoblu se je začela kolesarska dirka Criterium du Dauphine, preizkušnja, ki jo je pred dvema letoma v nepozabnem dvoboju s Špancem Albertom Contadorjem dobil Jani Brajkovič. Belokranjec nastopa tudi letos, v 5,7 kilometra dolgem prologu je zasedel 45. mesto, za zmagovalcem, Avstralcem Lukom Durbridgeom, je zaostal 15 sekund.

Drugo mesto je le s sekundo zaostanka zasedel eden izmed favoritov dirke Britanec Bradley Wiggins, tri sekunde je na tretjem mestu zaostal Brajkovičev moštveni kolega pri Astani Ukrajinec Andrij Grivko. Kristijan Koren (Liquigas) je bil sekundo hitrejši od Brajkoviča, zasedel je 40. mesto, Borut Božič, prav tako član Astane, pa je zaostal 37 sekund, kar je bilo dovolj za 147. mesto med 175 tekmovalci, piše STA.

»Tega res nisem pričakoval. Upal sem na uvrstitev med prvih pet, a se mi je vse fantastično izšlo. Premagal sem fante, ki sem jih še pred nekaj leti občudoval le po televiziji. Pri tem sem imel tudi veliko sreče, saj smo zadeli z odločitvijo, da startam med prvimi. Imel sem suho cesto, kar ne velja za konkurente. Skupna razvrstitev ni moj cilj, čeprav bom jutri poskušal zadržati rumeno majico. Današnji prolog in četrtkov kronometer sta tisto, s čimer sem se spogledoval pred začetkom dirke,« je dejal Durbridge, kolesar ekipe GreenEdge, aktualni svetovni prvak v kronometru v konkurenci do 23 let in prav tako aktualni avstralski članski prvak v tej disciplini.

Že ponedeljkova prva etapa bo zelo zahtevna, kolesarje čakajo številni vzponi, tako da bo že pokazala pripravljenost favoritov, med katere strokovnjaki uvrščajo tudi Brajkoviča.