MOK dal Riu pozitivno oceno

Objavljeno
06. december 2016 19.56
OLYMPICS-RIO-ATHLETICS-M-RELAY100M
Š. Ro., STA
Š. Ro., STA

Lozana - »Letošnje olimpijske igre v Riu de Janeiru niso bile popolne, toda prireditelji so, upoštevajoč politični in gospodarski položaj v Braziliji, celo presegli pričakovanja,« je na današnji novinarski konferenci v Lozani v imenu Mednarodnega olimpijskega komiteja (MOK) povedal direktor Christophe Dubi.

Igre v Riu, prve na južnoameriških tleh, so potekale v času največje gospodarske krize v tej največji južnoameriških državi v zadnjih 80 letih, poleg tega pa je državo pretresala tudi resna politična kriza. Denarja je primanjkovalo, MOK je imel celo pripravljenih več sto milijonov dolarjev za pomoč, če bi jih prireditelji potrebovali.

MOK se zaveda težav s transporti, z ruskim dopinškim škandalom, kakovostjo vode v bazenih in v jadralskem zalivu Guanbara, s pomanjkanjem močnejših sponzorjev in gledalcev na samih prizoriščih, na katerih je dosti sedežev ostalo praznih.

»Zagotovo to niso bile popolne igre, a z operativnega stališča je vse delovalo, tako da moramo organizatorje pohvaliti, saj so glede na okoliščine opravili neverjeten posel,« je dejal Dubi in nadaljeval: »S športnega stališča so bile igre več kot odlične. Športniki so dosegli več kot sto svetovnih ali olimpijskih rekordov, posamezniki, kot sta Usain Bolt ali Mo Farah, so navdušili s svojimi dosežki, nekatere države so prvič v zgodovini osvojile kolajne, Kosovo je na igrah nastopilo prvič, tekmovala je ekipa beguncev, globalna TV gledanost je presegla najbolj optimistična pričakovanja. Igre lahko ocenimo kot najpolnejše med nepopolnimi igrami vseh časov.«