Moskovski drobiž: Isinbajeva se izgovarja na slabo angleščino

Jonathan, Kevin in Dylan Borlee so se v anale vpisali kot prvi trije sorodniki, ki so na SP tekmovali v isti disciplini.

Objavljeno
16. avgust 2013 15.48
Russia Athletics Worlds
J. P., Š. Ro., Delo.si
J. P., Š. Ro., Delo.si

Moskva - Belgijski bratje Borlee so včeraj na novo pisali atletsko zgodovino. Na 14. svetovnem prvenstvu v Rusiji so šli namreč v anale kot prvi trije sorodniki, ki so tekmovali v isti disciplini. Jonathan, Kevin in Dylan so bili namreč člani štafete 4 x 400 m, ki se je - s še četrtim predstavnikom Antoinom Gilletom, ki se dobro počuti v koži »napol četrtega brata« - prebila v današnji finale.

V Moskvi se je 25-letnima dvojčkoma Jonathanu in Kevinu prvič na velikih tekmovanjih pridružil še 20-letni Dylan, ki sicer z bratoma trenira in teče že celo desetletje. Jonathan je sicer belgijski rekorder v teku na 400 m, a je pet minut mlajši Kevin dosti uspešnejši na velikih tekmovanjih, saj se je v zadnjih treh letih na evropskih in svetovnih prvenstvih okitil že s šestimi odličji.

»Trije bratje, trije športniki, trije atleti, trije tekači. Celo leto treniramo skupaj, nastop v Moskvi pa je prav poseben trenutek, ki bo imel pomembno mesto v družinski knjigi,« je poudaril Kevin, Dylan pa dodal: »Zame je to prvo svetovno prvenstvo, vse se dogaja z bliskovito naglico. Prvi cilj smo dosegli, prebili smo se v finale.« Še ena zanimivost: tudi najstarejša sestra Borlee, Olivia, je uspešna tekačica in dobitnica olimpijskega srebra v štafeti 4 x 100 m.

Isinbajevo zmotili mavrično pobarvani nohti

Veliko prahu pa je v Moskvi dvignila tudi domača matadorka, zvezdnica v skoku v višino Jelena Isinbajeva, ki se je brez dlake na jeziku odzvala na potezo dveh švedskih atletinj, šprinterke Moe Hjelmer in skakalke v višino Emme Green Tregaro, ki sta s simbolnim dejanjem, mavrično pobarvanimi nohti v predtekmovalnih nastopih, podprli gibanje za pravice istospolno usmerjenih. Isinbajeva se je ob tem odločno postavila na stran spornega ruskega zakona o homoseksualnosti.

»Šport je tudi spoštovanje do soljudi, zato se mi je to zdela posrečena poteza,« je svoje pobarvane nohte na socialnem omrežju pojasnila Green Tregarova, a si s tem nakopala bes domače superzvezdnice Isinbajeve: »Ne posrečena, to je nespoštljiva poteza! To ni spoštljivo do Rusije in njenih državljanov. Morda smo Rusi res nekoliko drugačni od ostalih Evropejcev, pri nas fantje živijo z dekleti, dekleta pa s fanti, imamo se za normalne ljudi. V nasprotnem primeru smo lahko zaskrbljeni za usodo našega naroda,« je bila ostra Isinbajeva, ki je jasno in glasno podprla nadavno sprejeti zakon o homoseksualni propagandi, po katerem vsakomur, ki bi »netradicionalne spolne prakse« propagiral ruskim mladoletnikom, grozi denarna kazen, če bi to storili tujci, pa jih oblasti lahko izženejo iz države.

Krovna atletska organizacija (Iaaf) se je postavila v vlogo mediatorja: »Pravila Iaaf narekujemo, da ne smemo biti diskriminatorni glede religije, politične ali spolne usmeritve. V skladu s tem verjamemo v svobodo govora in zato spoštujemo tako mnenje Tregaro Greenove kot Isinbajeve.«

»Narobe ste me razumeli«

Ker so njene izjave naletele na velik medijski odziv, je ruska šampionka vendarle stopila nazaj in skušala omiliti svojo izjavo. Kot je dejala, so jo narobe razumeli in da nasprotuje vsaki diskriminaciji homoseksualcev. »Veste, angleščina ni moj prvi jezik, mislim, da ste me včeraj narobe razumeli,« je zatrdila Isinbajeva, ki pa se vseeno ni opravičila za izjavo ali umaknila podpore novemu zakonu.