Muhar zlat, Domjanova bronasta na evropskem pokalu v metih

Matija Muhar je dobitnik zlate kolajne na evropskem zimskem pokalu v metih ter lastnik mladinskega slovenskega rekorda v metu kopja.

Objavljeno
15. marec 2015 22.29
G. L., Delo.si, STA
G. L., Delo.si, STA
Lizbona - Jeseničan Matija Muhar (AS Kranj) je na evropskem zimskem pokalu v metih, ki je od sobote potekalo v portugalskem mestu Leiria, osvojil zlato medaljo med mlajšimi člani do 23 let v metu kopja z novim slovenskim mladinskim rekordom (77,60 m), Veronika Domjan je v tej konkurenci osvojila bron v metu diska (54,46 m).

Barbara Špiler je bila med članicami v metu kladiva v finalu B osma (62,74 m). Med mlajšimi člani sta bila drugi dan tekmovanja Blaž Zupančič 11. v suvanju krogle (17,48 m), Klavdija Štravs pa 13. v metu kladiva (58,90 m).

»Pogoji za nastop so bili zelo dobri, na začetku sem imel nekaj težav s tehniko, na koncu pa sem se zbral in upošteval navodila trenerjev. Imel sem več napak, največja pa je bila, da sem šel zelo počasi, brez prave energije, v met. To je mogoče zelo hitro popraviti, vendar je potrebna velika zbranost. Vesel sem bil, ko sem vrgel 77,60 za zmago. Živci so sicer pred tem delali svoje, saj je zelo težko računati na zadnji met na tekmi. To je res velika izkušnja za naprej in naslednje tekme,« je dejal Muhar, dijak zadnjega letnika za medijskega tehnika v Radovljici.

Osemnajstletnik je lani na svetovnem prvenstvu za starejše mladince v ameriškem mestu Eugene v finalu meta kopja osvojil končno drugo mesto in postal svetovni mladinski podprvak. Za Muharja, ki vadi pod taktirko trenerja Jožeta Satlerja, je bilo to že druga kolajna z velikih mladinskih tekmovanj. Predlani je postal svetovni mlajši mladinski prvak v ukrajinskem Donjecku.

Domjanova je po državnem članskem rekordu, dosegla ga je konec prejšnjega meseca na Ptuju (56,31 m), na evropskem pokalu osvojila bron. Imela je pet metov prek 50 m, najdaljšega pa v tretji seriji. Pred njo sta bili le Nemka Kristin Pudenz (56,62 m) in Poljakinja Karolina Makul (56,04 m).