Na jadralskem EP brez vetra

Zaradi brezvetrja niso na jadralskem evropskem prvenstvu razreda finn danes izpeljali niti enega plova.

Objavljeno
05. maj 2014 19.52
bsa/Žbogar
J. P., Delo.si
J. P., Delo.si
La Rochelle - Na prizorišču letošnjega evropskega prvenstva razreda finn, na katerem slovenske barve branita evropski prvak Vasilij Žbogar in Gašper Vinčec, je prvi jadralni dan zaznamovalo brezvetrje. Kljub poskusom regatnega odbora, da bi izpeljali vsaj en plov, se to zaradi pomanjkanja vetra ni zgodilo. Tekmovanje se bo nadaljevalo jutri.

Vremenska napoved je bila sicer obetavna, napovedan je bil namreč zmeren jugovzhodni veter, ki naj bi pihal z močjo okoli 11 vozlov. Regatni odbor je jadralce kmalu poslal na morje, kjer je bilo sončno s sedmimi vozli vetra. Po dveh neuspešnih poizkusih in nekaj diskvalificiranimi jadralci zaradi prehitrih štartov (Slovencev ni bilo med njimi) se je okoli poldneva začel prvi plov, a je veter po 25 minutah izginil in regatni odbor je moral plov prekiniti. Po nekaj urah čakanja, najprej na morju, potem še na obali, so se odgovorni nekaj minut po četrti uri popoldne odločili, da tekmovanje prekinejo in ga nadaljujejo jutri. Napoved je (vnovič) obetavna, pihal naj bi jugozahodnik, ki naj bi čez dan stopnjeval svojo moč.

Žbogar in Vinčec, oba izredno uspešna slovenska jadralca, bosta na prvo jadralno preizkušnjo na letošnjem prvenstvu stare celine tako morala počakati vsaj še do jutra. Pred jadralci je še pet tekmovalnih dni, v katerih bo regatni odbor poskušal izpeljati vse predvidene plove, vremenska slika pa kaže obetavne vetrovne razmere.

»O ciljih težko govorim. Seveda si želim ubraniti naslov, a bo težko, saj imam skoraj novo, nepreizkušeno opremo. Konkurenca je kot vedno zelo močna. Veliko je jadralcev, ki smo si zelo podobni, in vsaj 15 nas lahko zmaga. Že pred svetovnim pokalom na Mallorci sem imel sem nekaj težav z opremo. Jambor je počil, to smo potem popravili, a se je ponovilo. Zato smo se odločili, da naredimo mehkejšega, vendar z jadri, ki sem jih uporabljal pred popravilom, ni šlo več, menjati smo morali tudi jadra in jih prilagoditi novi trdoti. To ponavadi vzame dosti časa, ki ga nismo imeli, tako da na tej regati nisem stoodstotno pripravljen. Cilj je septembrsko svetovno prvenstvo v Santanderju, do takrat pa bo vse pripravljeno,« je poudaril Žbogar.