Na stoti »Dekanji« prvič Avstralec

Na pomladni kolesarski klasiki Liege–Bastogne–Liege zmagal Simon Gerrans.

Objavljeno
28. april 2014 03.10
V. D., šport
V. D., šport
Liege – Na najstarejši klasiki, ki so ji zavoljo let nadeli ime »La Doyenne« oziroma »Dekanja«, se je po stotih izvedbah prvič med zmagovalce vpisal Avstralec. Triintridesetletni Simon Gerrans je imel največ moči v zadnjih metrih 263 km dolge in zelo zahtevne preizkušnje, čeprav je vmes razmišljal, da je dirka že izgubljena.

»Noge sem imel vso dirko zelo utrujene. Nikakor nisem mogel ujeti ritma. Ob podpori tovarišev iz ekipe sem se ves čas boril sam s seboj. V zadnjih tridesetih kilometrih pa se mi je odprlo,« je pojasnil zadržano kolesarjenje v glavnini Gerrans. Razlog za slab ritem je bržčas v tem, da v sredo ni nastopil na Valonski puščici. Počitek se mu je na koncu obrestoval. V zelo preračunljivem zaključku, v katerem so vsi čakali na akcije drugega, je v pravem trenutku napadel in se odpeljal zmagi naproti. »Po tako težki preizkušnji nikoli ne veš, kako močni so tekmeci na ciljnem vzponu. Moja prednost je hitrost. Imel pa sem srečo, da je padel Martin. Ko sem ostal sam, sem bil prepričan, da me Valverde ne more ujeti,« je dodal Avstralec, ki je pred včerajšnjo zmago v Liegeu najboljšo uvrstitev dosegel z devetim mestom. Bolj pri srcu mu je sicer Amstlova dirka, na kateri je trikrat končal kot tretji. Zanimivo pa je, da je v zadnjih dveh sezonah slavil dve zmagi na pomladanskih klasikah – leta 2012 na uvodni Milano–Sanremo in letos na zadnji Liege–Bastogne–Liege. »Kolesariti sem začel pri 17 pri Philu Andersonu, zato so tudi velike zmage prišle tako pozno. La Doyenne je dirka, o kateri sem največ sanjal,« je siceršnji zmagovalec etap na Giru, Touru in Vuelti povedal o zmagah v sicer poznih, a kolesarsko najbolj zrelih letih.

Osmoljenec je bil lanski zmagovalec Dean Martin (Garmin). Na zadnjem ovinku je zaradi padca zapravil lepo priložnost, da se uvrsti na zmagovalni oder. Na zaključnem vzponu je bil med najmočnejši. »Ne vem, kaj me je spodneslo. Zmaga se mi je nasmihala ...« se še dolgo po razpletu dirke ni mogel pomiriti Irec.

Junak ardenskih klasik je letos Alejandro Valverde (Movistar). Zmagovalec Valonske puščice je bil drugi. »Z malo sreče bi bil lahko na odru Amstlove dirke. Trikrat na odru bi bil sijajen dosežek, a tudi četrto, prvo in drugo mesto niso slaba,« je komentiral izjemno formo španski matador. Odkritje letošnje sezone pomladanskih dirk je zagotovo 23-letni Poljak Michal Kwiatkowski (Omega). S tretjima mestoma na Valonski puščici in Liege–Bastogne–Liege ter petem mestu na Amstlovi preizkušnji je napovedal sijajno kariero.

Na zadnji pomladanski klasiki nista nastopila Chris Froome (Sky) zaradi bronhitisa in Carlos Betancur (Ag2R), ki je zaradi bolezni odpovedal že nastope na dirkah Po Kataloniji in Baskiji. Specialista za ardenske klasike Rui Costa (Lampre) in Joacquim Rodriguez (Katjuša) sta odstopila zaradi padca, Andy Schleck (Trek) pa zaradi bolečin v kolenu. Froome bo že jutri kolesaril na romandijskem touru.