Že zaradi Vojkov na Vojkovi preprosto ne more izgubiti

Samo Petje bo jutri zvečer v Stožicah prvič branil pas prvaka FFC.

Objavljeno
15. april 2015 22.27
Samo Petje Ljubljana 3.10.2014
Miha Šimnovec, šport
Miha Šimnovec, šport

Ljubljana – Vzhajajoči zvezdnik borilnih športov Samo Petje, ki si je z dvema prepričljivama zmagama v Tokiu ustvaril že velik ugled tudi na Japonskem, bo jutri v Stožicah prvič branil naslov prvaka FFC v lahki kategoriji (do 70 kg) po pravilih K1. Vendar pa njegov izzivalec ne bo Italijan Saro Presti, kot je bilo predvideno, temveč Ukrajinec Valentin Ribalko.

Potem ko se je Petje (27 zmag, 21 s k. o., 1 neodločen izid, 5 porazov) dva meseca pripravljal za povratni dvoboj z izkušenim Prestijem, s katerim je lani v Gorici izgubil po točkah z 1:2, ga je v torek zvečer kot strela z jasnega presenetila novica, da je 30-letni Italijan zaradi poškodbe roke, ki naj bi si jo zlomil pri padcu v savni, odpovedal revanšo. Za dokaz je kolegu z druge strani meje Miranu Fabjanu, ki obvlada italijanščino, poslal telefonsko sporočilo s fotografijo, na kateri ima roko v mavčni oblogi.

Ker je tako kakovostnemu borcu, kot je Petje, težko čez noč najti tekmeca, so prireditelji za pomoč zaprosili Fabjana, ki govori in razume tudi rusko, naj se pozanima pri Ribalku, ali bi se pomeril s Petjetom. In ni trajalo dolgo, ko je »Slo Rocky«, ki se bo jutri v Stožicah udaril z Denisom Marjanovićem iz BiH, od 30-letnega Ukrajinca prejel sporočilo, v katerem je privolil v obračun s sedem let mlajšim Metličanom. Tako je Petje dobil novega izzivalca.

»Če sem iskren, sem razočaran, ker se ne bom boril s Prestijem, saj sem se mu želel oddolžiti za lanski poraz. A spopad z Valentinom ne bo nič lažji; gre namreč za izkušenega borca z več kot 300 amaterskimi dvoboji, precej pa jih je nanizal tudi kot profesionalec,« je razkril Petje in pripomnil, da Ribalko goji podoben slog borbe kakor Presti, zato mu ne bo treba spreminjati taktike.

»Oba rineta naprej, morda je še največja razlika ta, da Valentin pogosteje udarja v telo, kar pa me ne skrbi. Sem namreč vrhunsko pripravljen, kar so pokazali tudi rezultati nedavnih testov pri Radoju Miliću na Fakulteti za šport v Ljubljani, po katerih sem napredoval na vseh področjih,« je zaupal metliški »rušilec«, ki se je zadnja dva meseca vozil v Novo mesto, kjer je svojo telesno pripravljenost krepil pod vodstvom priznanega kondicijskega trenerja Tomaža Brinca.

Za njegovo tehnično in taktično pripravljenost je skrbel Jure Cesar, s katerim je začel (spet) sodelovati po lanskem porazu s Prestijem, večino sparingov pa je opravil na Hrvaškem in v Italiji pri slovitih armenskih bratih Petrosjan – Giorgiu in Armenu.

»Ker ničesar nismo prepustili naključju, sem samozavesten in ne čutim pritiska. Vem, da bo pas ostal v moji lasti. Izgubil bi ga le, če ne bi prišel na dvoboj oziroma bi me zbil avtomobil, kar pa se ne more zgoditi. Stanujem namreč čez cesto – na Vojkovi, mojemu očetu je ime Vojko, tako se imenuje tudi moj brat in tudi boril se bom na Vojkovi, tako da Valentin prihaja na popolnoma moj teren, kar bo moja velika prednost,« je poudaril Petje in pozval ljubitelje borilnih športov, naj ga pridejo spodbujat v čim večjem številu, saj nad njegovo predstavo ne bodo razočarani.

Da bodo prišli na svoj račun, ob metliškem »rušilcu« zagotavljajo tudi preostali trije slovenski borci Fabjan (do 85 kg), Denis »Chorchyp« Porčič (do 91 kg, oba K1) in Tilen Kolarič (do 70 kg, MMA) ter hrvaški zvezdnik mešanih borilnih športov Igor Pokrajac (nad 93 kg).