Naglas o izločilnih bojih, potiho o polfinalu

Odbojka: še nikdar toliko zdravega optimizma v slovenski moški reprezentanci kot pred EP v Bolgariji.

Objavljeno
07. oktober 2015 20.09
Alen Šket (SLO), (CRO), 18.7.2015, Maribor
Janez Porenta, šport
Janez Porenta, šport

Ljubljana – Pred odhodom na EP je bilo med slovenskimi odbojkarji čutiti zdravega optimizma več kot pred prejšnjimi edicijami. Šele turnir v Varni (in, upajmo, v Sofiji), ki se začenja jutri z dvobojem z Belorusijo, pa bo odgovoril na vprašanje, kako merodajni so bili v zadnjih mesecih odlični rezultati v evropski ligi in na močnih pripravljalnih tekmah.

Razpon napovedi pred odhodom na prvenstvo je bil ohlapen: vsi v reprezentanci so si enotni, da je nujno izboljšati predlanski dosežek iz Herninga, ko je četa Luke Slabeta obtičala že v skupinskem delu, najbolj realni obeti omenjajo četrtfinale, nihče pa ne želi naglas napovedovati polfinala, čeprav se – glede na videno in doseženo po selektorski menjavi – ta opcija suka v glavi marsikoga. Tekmeci v skupini C so lepo razporejeni: Belorusijo bo treba nujno premagati, Poljska sodi v ozek svetovni vrh, Belgija pa je ekipa s podobne kakovostne ravni. Pričakovati je torej dvoboj za drugo mesto v skupini, nato pa najverjetneje repešaž za četrtfinale z drugo- ali tretjeuvrščeno zasedbo skupine A, v kateri so štiri zelo izenačene izbrane vrste: Nemčija, Bolgarija, Nizozemska in Češka, ki nekoliko izstopa navzdol.

Selektor Andrea Giani je naredil še zadnji rez in določil 14 imen, na katera bo računal v Bolgariji. Presenečenj ni, v ekipi so vsi najboljši obrazi, seveda z izjemo nesrečnega blokerja Matevža Kamnika, ki se je – v slogu Tine Maze – odločil za enoletni tekmovalni premor. Namesto njega je mesto v članski zasedbi našel tudi edini predstavnik uspešne mladinske reprezentance Jan Kozamernik, ki (ob standardnih Alenu Pajenku in Danijelu Koncilji) pretirane minutaže bržkone ne bo dočakal, vseeno pa krstno tekmovanje na najvišji ravni v članski konkurenci jemlje kot svojevrsten izziv: »Vesel bom vsake nove izkušnje in morda tudi priložnosti za igro, če mi jo bo selektor naklonil. Čaka nas zahteven turnir, a verjamemo vase.«

Pripravljalno obdobje je bilo uspešno: Slovenci so odigral pet dvobojev proti svetovnim velesilam, izvlekli dve zmagi in tri poraze, prav v nobenem primeru pa jih zveneči tekmeci (svetovna št. 1 Brazilija, finalistki letošnje svetovne lige Francija in Srbija, zmagovalka evropskih iger v Bakuju Nemčija) niso nadigrali. Fantje so dokazali, da se lahko enakovredno kosajo z bolj uveljavljenimi tekmeci, tudi če jim ti stojijo nasproti tri dni zapored. Vendar pa se selektor Giani kot svetovljan z izjemno odbojkarsko širino dobro zaveda, da so pripravljalne tekme – ne glede na moč in ugled nasprotnika – eno, EP nekaj povsem drugega. Navsezadnje so Slovenci pod Slabetom tudi že premagovali Srbe, Poljake in Bolgare, a so bile to pirove zmage, kvečjemu za prestiž. Zato evforičnih besed iz selektorjevih ust ne bo slišati: »Potrebovali smo dvoboja z Brazilijo in zadnji turnir v Nemčiji, ki tekmovalno resda ni bil enakovreden EP, v vseh ostalih pogledih, predvsem v kakovosti nasprotnikov, pa je bil na podobni ravni.«

»Skozi evropsko ligo in septembrske močne pripravljalne dvoboje se je naša forma stalno dvigala, rasli smo kot ekipa, Andrea ima za to izjemne zaslugi. Sem velik optimist. Vsi trije tekmeci so premagljivi, osebno pa menim, da bomo v izločilne boje štartali z drugega mesta. Cilje imamo postavljene visoko, kar je pravilno, za začetek pa želimo iti postopno od obračuna do obračuna in se prebiti v nadaljnje tekmovanje,« zatrjuje sprejemalec Alen Šket.