Najprej v ring, nato še v kletko

Borilni športi: v Mariboru »Večer prvakov«, v Ljubljani CFC.

Objavljeno
20. september 2016 23.01
Ema Kozin in Rudolf Pavlin
Miha Šimnovec
Miha Šimnovec
Ljubljana – Kar zadeva slovenski šport, bo ta konec tedna minil tudi v znamenju (profesionalnih) borcev. Odprl ga bo Samo Petje, naša št. 1 po pravilih K1, ki se bo v petek predstavil občinstvu v Linzu, v soboto in nedeljo pa bosta sledili še zanimivi prireditvi v Mariboru in Ljubljani, kakršnim na sončni strani Alp nismo priče vsak dan.

V mariborski športni dvorani Lukna bo v soboto na sporedu »Večer prvakov«, kakor sta prireditev poimenovala organizatorja, štajerska mojstra Tomaž Barada in Dejan Zavec. Ob nekaterih najboljših slovenskih »amaterskih« boksarjih z Aljažem Venkom na čelu in novopečenem hrvaškem profesionalcu Marku Čaliću, ki bo poslej tekmoval pod Zavčevim okriljem, bo nastopila tudi Ema Kozin, obetavna borka iz Ljubljane, ki bo prestala ognjeni krst med poklicnimi boksarkami. V ring bodo stopili tudi kikboksarji, kot zadnji Gregor Stračanek, ki bo proti Poljaku Jakubu Pokusi branil naslov evropskega prvaka združenja WAKO PRO v kategoriji do 69,1 kilograma.

Na nedeljski prireditvi Cage Fight Championship (CFC) v bežigrajski dvorani Triglav pa se bodo – kot že ime pove – med seboj merili v kletki. V glavni borbi večera za pas v kategoriji do 77 kg se bo Bojan Kosednar v mešanih borilnih športih (MMA), v katerih so dovoljeni tako rekoč vsi meti, prijemi in udarci, spoprijel s Hrvatom Aleksandrom Rakasom, ki prihaja iz tabora Cro Cop zvezdnika Mirka Filipovića. »Aleksandra sem spoznal pred kakšnimi petimi leti, ko sem bil že uveljavljen borec v regiji. Moram priznati, da je name takoj naredil vtis že s samo pojavo, videti je bil res ogromen in zelo dobro pripravljen. Skorajda nisem mogel verjeti, da se bori v kategoriji do 70 kg,« se je spomnil 33-letni Ljubljančan, ki je že takrat slutil, da se bo z Rakasom še srečal.

»No, odtlej je minilo pet let, Aleksandar je 'odrastel' in postal izkušenejši borec. Menim, da je zdaj pravi čas za najin obračun, kajti čez nekaj let bo še nevarnejši,« je še ocenil Kosednar, ki ga kličejo tudi »Želva«. Njegov dvoboj z Rakasom (mimogrede, obstaja velika verjetnost, da ga bo prišel gledat tudi Filipović) bo le eden od dvanajstih, med katerimi je Rudolf Pavlin, glavni organizator t. i. Oaze Fight Nighta 2, v MMA izpostavil še borbo Gašperja Zavašnika z Jasminom Poparo iz BiH in premierni profesionalni obračun Roka Krušiča, mlajšega brata izkušenega borca Lemmyja Krušiča, s Harisom Kesetovićem iz BiH.

V K1 bo še posebej vroče med Ljubljančanom Redžom Ljutićem (do 63 kg) in Markom Dmitrovićem iz BiH ter med Veržejcem Aleksandrom Stankovom (do 84 kg) in Nemanjo Ponorcem iz BiH, le 24 ur po nastopu v Mariboru pa se bo prvič v kletko povzpela tudi Kozinova in se po pravilih K1 pomerila z Milico Cvijić iz BiH. Na vprašanje, ali bo zmogla dve borbi v dveh večerih, je 17-letnica iz Šmartnega ob Savi, članica Oaza Gyma, kot iz topa izstrelila: »Seveda, konec koncev se za to že dolgo pripravljam vsak dan.«

Da bo uspešno »zvozila«, ne dvomi niti njen trener Pavlin, ki pričakuje vrhunske predstave in polno dvorano s 1100 gledalci. S prireditvijo CFC želi predvsem pomagati slovenskim borcem in povečati priljubljenost borilnih športov pri nas. »Da bi imel glavno borbo med Bolgarom in Italijanom, ne, to me pa res ne zanima,« je še poudaril nekdanji judoist in borec v MMA, med letoma 2012 in 2014 tudi predsednik Boksarske zveze Slovenije.