Nastja Govejšek prvič pod minuto

Mladi velenjski plavalki se je na mitingu v Banja Luki to posrečilo kot prvi Slovenki po Sari Isaković.

Objavljeno
26. april 2015 23.41
mdr oi
J. P., Delo.si
J. P., Delo.si

Banja Luka - Velenjska plavalka Nastja Govejšek je na mitingu v Banja Luki 100 metrov delfin zmogla v času 59,82 sekunde in se kot prva Slovenka po Sari Isaković spustila pod magično minutno mejo. V popoldanskem finalu je bila le drobec počasnejša (1:00,05), a vseeno prepričljivo zmagala.

Pričakovano je s tekmeci na 100 metrov prsno opravil Damir Dugonjić (Fužinar), a s časom ni izstopal (1:01,85). Na 50 metrov prosto je nato osebni rekord izboljšal za skoraj dve desetinki (24,24) in zasedel četrto mesto. Tudi Radovljičan Robert Žbogar je popravil svoj najboljši čas na 400 metrov mešano (4:25,48), na večni slovenski lestvici pa se je zavihtel na drugo mesto štiri sekunde za Markom Milenkovičem. Žbogar je bil tudi drugi na 50 metrov hrbtno.

Dober nastop je pokazala še izkušena Radovljičanka Anja Klinar, ki se je ob zmagi na 200 metrov prosto (2:00,37) osebnemu rekordu približala na dvanajst stotink, njen uspeh pa sta dopolnili članici ravenskega Fužinarja Gaja Natlačen in Janja Šegel, ki sta prav tako stopili na zmagovalni oder. Klinarjeva je bila še druga na 100 metrov delfin.

»Tekmovalci so znova pokazali dobro pripravljenost - tako člani, za katere je bila preizkušnja manj pomembna, kot mladinci, ki so lovili zadnje norme za evropske igre v Bakuju. Nastja, ki izjemno napreduje v delfinu, je še enkrat več opozorila nase, kot osebni trener pa sem zelo zadovoljen, da je Žbogar potrdil normo za nastop na svetovnem prvenstvu v Kazanu, danes lepo nastopil na 400 metrov mešano, izkazala pa se je tudi Klinarjeva,« je strnil vtise selektor Miha Potočnik.

Večina plavalcev si bo zdaj privoščila kratek odmor, maja jih čakajo priprave in pokal mesta Ljubljana, prvi junijski vikend v Kranju še zadnja kvalifikacijska tekma za uvrstitev v posamezne reprezentance, izjema so potniki za mladinsko svetovno prvenstvo, ki bodo norme lovili še na evropskih igrah v Bakuju.