Ne le številčna, tudi zelo kakovostna zasedba

Od jutri do nedelje v Stožicah tekma za gimnastični svetovni pokal, prvo ime nizozemski virtuoz na drogu Epke Zonderland.

Objavljeno
01. april 2015 20.20
Saša Verčič, šport
Saša Verčič, šport

Ljubljana – Svetovni pokali v športni gimnastiki se pogosto ne morejo pohvaliti z dobro udeležbo, tudi zato, ker so le sami sebi namen, a tekma, ki jo bodo od jutri do nedelje gostile Stožice, so pri tem kar precejšnja izjema. To bo ena najmočnejših gimnastičnih tekem pri nas, prav tako na tej ravni v letošnji sezoni, prvo ime pa bo Epke Zonderland.

Telovadci se v Ljubljani zbirajo že od konca tedna, saj so se nekateri k nam preselili neposredno iz Dohe, ki je gostila drugo tekmo svetovnega pokala v sezoni, zadnji pa bodo prispeli danes, ko bo popoldne tudi uradni trening. Nastopilo bo približno 140 tekmovalk in tekmovalcev z vseh celin, kar pomeni, da bi bila lahko udeležba rekordna (največ, prav 140, se jih je – tedaj še v mariborski dvorani Tabor – zbralo leta 2008). Termin tekme je pač idealen, tik pred prvim vrhuncem sezone, evropskim prvenstvom v Montpellieru, poleg tega pa je letos oktobrsko SP kvalifikacijsko za OI in morda je tudi zato zasedba precej močna, z vseh koncev sveta. Od največjih gimnastičnih sil manjkajo Britanci v obeh konkurencah, prav tako Rusi (oddali so sicer predprijavo, a je potem niso potrdili) ter Američani in Kitajke.

»Malce smo presenečeni, da je udeležba takšna, kot je, prijave so res kar deževale, kar je za nas posebej pomembno iz ekonomskega vidika. To bo ena najmočnejših gimnastičnih tekem pri nas,« je predsednik prireditvenega odbora Miran Fišer zadovoljen tako s številčnostjo kot s kakovostjo. Poleg vseh najboljših slovenskih telovadcev gre vsekakor izpostaviti Epkeja Zonderlanda, ki bo tekmovanju dal poseben pečat. Gre namreč za enega najbolj prepoznavnih telovadcev na svetu, specialista za drog, ki jemlje dih tekmecem in gledalcem. Nizozemec je bil že velik tekmec Aljaža Pegana, zares na vrh pa se je prebil v zadnjih letih (ko Ljubljančan ni nastopal več), saj je ta čas olimpijski, svetovni in evropski prvak. Na SP je osvojil dva naslova, prav tako na EP, na zadnjem svetovnem prvenstvu je premikal meje, ko je nastopil s sestavo z že kar neverjetno izhodiščno oceno 17,700.

Druga, ki jo velja posebej izpostaviti, je Oksana Čusovitina, katere zbirka kolajn je izjemna. Na OI je namreč osvojila dve, na SP enajst, na EP štiri, na azijskih igrah (doslej je zastopala tri različne države, Sovjetsko zvezo, Nemčijo in Uzbekistan) pa sedem, junija bo dopolnila že 40 let, kljub temu pa namerava nastopiti še na igrah v Riu … Uzbekistanka bo na preskoku huda tekmica Teji Belak in Tjaši Kysselef, najhujšo konkurenco od Slovencev pa bo imel brez dvoma Sašo Bertoncelj na konju z ročaji. Na tem orodju bo namreč nastopila četverica, ki se je na lanskem SP zvrstila od 2. do 5. mesta, ob Bertonclju Filip Ude, Cyrill Tomassone in Robert Seligman, za nameček še nekdanji svetovni podprvak Prashanth Sellathurai pa dva Kitajca, tako da se res obeta izjemen boj.