Pistorius se je ob branju obtožnice zlomil in planil v jok

Poleti 2012 se je Oscar Pistorius zapisal v športno zgodovino, sedaj je obtožen naklepnega umora svojega dekleta.

Objavljeno
15. februar 2013 08.42
Posodobljeno
15. februar 2013 10.00
SAFRICA-PISTORIUS/
D. O., Delo.si
D. O., Delo.si

Ljubljana - Oscar Pistorius zagotovo velja za eno najbolj znanih športnih imen na zemljski obli. 26-letni športnik iz Južne Afrike se je poleti 2012 v Londonu zapisal v zgodovino kot prvi paraolimpijec, ki je lahko nastopil na običajnih olimpijskih igrah. Osem mesecev kasneje se je »Blade Runner«, ki so mu morali nekaj mesecev po rojstvu amputirati noge, vnovič znašel na naslovnicah časopisov, toda tokrat iz povsem drugega razloga. Obtožen je namreč umora svojega dekleta Reeve Steenkamp.

Še vedno ni povsem jasno, kaj se je pravzaprav zgodilo na posesti Pistoriusa v Pistorii, ko so v noči na valentinovo v hiši odjeknili streli pod katerim je padla »nezvesta« 30-letna plavolasa manekenka Steenkampova. Številni mediji so sprva poročali, da naj bi atlet svoje dekle zamenjal za vlomilca in jo skozi vrata kopalnice ustrelil v glavo. Južna Afrika je namreč med drugim znana tudi po visoki stopnji kriminala, kjer prednjačijo predvsem ropi.

Uradne oblasti so bile nad pisanjem medijev presenečene in pojasnile, da »te informacije v javnost niso poslali oni«. Na kraju zločina so namreč našli devetmilimetrsko pištolo, pojasnili so še, da so v preteklosti večkrat obiskali dom znanega atleta zaradi »domačih težav«. »Pogovorili smo se tudi s sosedi, ki so slišali vse, kar se je dogajalo tisto noč, vključni s streli,« je še dodala tiskovna predstavnica policije Denise Beukes.

Vse to jih je vodilo do logičnega zaključka, da je šlo vendarle za umor in ne nesrečo, zato so zoper Pistoriusa tudi vložilo obtožnico za umor.

Ob branju obtožnice je Pistorius planil v jok

Po medicinskem in forenzičnem pregledu ter četrtkovem večernem zaslišanju se je sedaj že nekdanji športni ponos Južne Afrike danes zjutraj pojavil na zaslišanju. »Oscar se počuti dobro, toda vse skupaj spremlja zelo čustveno,« je nekaj skromnih besed medijem, ki so se pred sodiščem zbrali v velikanskem številu, namenil njegov odvetnik Kenny Oldwag.

Sodnik Desmond Nair je v uvodu pojasnil, da bo sojenje potekalo za zaprtimi vrati. V trenutku, ko je Nair začel brati uradno obtožnico, pa se je Oscara zlomil in planil v jok ter svoj obraz zakopal v roke. »Počasi, počasi. Lahko se vsedete,« mu je v očetovskem tonu dejal sodnik Nair. V drugi vrsti sedijo njegov oče, sestra in brat, ki se je sklonil naprej, da bi potolažil svojega brata.

Sodnik se je tudi strinjal s predlogom obrambe, da se zaslišanje za varščino zaradi pretresenosti atleta predstavi na torek, vse do takrat bo Pistorius ostal priprt na policijski postaji v Pretorii. Kot je novinarju Guardiana  Davidu Smithu po koncu zaslišanja dejal odvetnik Pistoriusa, bo le ta v priporu ostal zaradi svoje slave in ne zaradi svoje telesne hibe. Državni tožilec je že napovedal, da ga bo obtoženica bremenila naklepnega umora.

Sponzorji že zapuščajo potapljajočo barko

V dilemi pa so se sedaj znašli njegovi sponzorji. Medtem ko je kabelski operater M-Net s televizije že umaknil oglas, v katerem nastopa Pistorius, pa so se preostali sponzorji (med njimi tudi podjetje Nike) odločili, da z odločitvijo o prekinitvi sodelovanja počakajo do konca preiskave. Pistorius je sicer letno zaslužil kar dva milijona dolarjev samo s sponzorskimi pogodbami.