Ni več evropske elite brez ACH Volleyja

V kvalifikacijah za ligo prvakov v Franciji je v prid Ljubljančanov odločil zlati niz.

Objavljeno
21. november 2016 00.24
odbojka
Janez Porenta
Janez Porenta
Montpellier – Desetič zapovrstjo se bodo odbojkarji ACH Volleyja merili z evropsko klubsko elito v ligi prvakov, prvič so se morali vanjo prebiti skozi kvalifikacijsko sito, tehtnico pa so nagnili na svojo stran v zlatem nizu, v »loteriji« so bili namreč prepričljivo boljši s 15:9. Za nagrado so padli v peklensko skupino.

Vnaprej se je vedelo, da bo to igra živcev, kajti jasno je bilo, da Arago Sete ne bo ponovil igre s toliko lastnimi napakami, kot si jih je privoščil v Tivoliju. Tekmeca se presenetiti skorajda nista mogla več, le domači trener Fabien Dugrip je mrežo skušal bolje zakleniti z rezervnim blokerjem, 212 cm visokim mladeničem Medericom Henryjem, ki je zamenjal kapetana Tommyja Sengerja. Zoran Kedačič zmagovalnega konja ni menjal, s seboj je v Francijo pripeljal tudi drugega podajalca Roka Satlerja, ki je prebolel virozo, in sprejemalca Žigo Donika, s katerim pa po poškodbi ni želel tvegati in mu je oblekel posebno majico libera.

Ko se je ACH Volley po napaki Nizozemca Ewouda Gommansa dokopal do zmage v prvem nizu, v katerem je tekmec enkrat samkrat vodil, se je liga prvakov že močno svetlikala. Arago bi namreč moral za preboj v skupinski del osvojiti vse preostale štiri nize, kar se je ob tako izenačenih nasprotnikih zdelo znanstvena fantastika. Ni pa bil daleč in je vsaj poskrbel za dodatno dozo napetosti. Zasukal je namreč izid in povratni dvoboj spravil pod streho z zmago s 3:1, s čimer je izvlekel podaljšek, zlati niz do 15. točke. V njem pa so bili gostje v prednosti, saj so se v rednem delu tekme, ko so videli, da preobrat ne bo več mogoč, lahko tudi malenkost oddahnili, medtem ko niso smeli Francozi popustiti niti za sekundo, saj popravnih izpitov zanje ni bilo več.

Dodatni niz je bil izenačen do šeste točke, nato pa so Kedačičevi fantje na odličen začetni udarec Dika Puriča zmogli kar pet točk zapovrstjo in se dokopali do udobnega naskoka, ki ga niso več izpustili iz rok. Zadnjo točko je prispeval ravno najboljši posameznik v zmagovalni zasedbi Tonček Štern, ki je vpisal 26 točk ob kar 60-odstotnem napadu. »V zaključku zlatega niza smo vrhunsko odigrali v obrambi in uspešno zaključevali napade,« je poudaril kapetan Andrej Flajs. Na drugi strani ni mogel vsega sam nekdanji francoski reprezentančni korektor Marien Moreau, ki je v napadu dosegel kar 48 % vseh moštvenih točk (!) in se ustavil šele pri 33 točkah, čeravno je bil devetkrat ujet v nasprotnikovem bloku, ki je bil najmočnejše orožje Ljubljančanov. Po prvih dveh nizih je bilo razmerje v tej prvini kar 8:1 v njihovo korist. Zmage je bil še posebej vesel rezervni bloker Stipe Jurič, ki je ravno na dan dvoboja dopolnil okroglih 30 let.

Naključje pa je hotelo, da se bodo slovenski šampioni v skupinskem delu, enako kot v minuli sezoni, udarili s kluboma iz odbojkarskih velesil, Poljske in Italije. Skra Belchatow je moral prav tako preskočiti kvalifikacije, medtem ko je Modena »zmajem« na nasprotni strani mreže stala že v pretekli sezoni, od katere se ni kaj bistveno spremenilo, saj ostaja eden najkakovostnejših kolektivov stare celine z obiljem zvezdnikov na vseh igralnih položajih. Realno premagljiva se torej zdi zgolj tretja tekmica, romunska Craiova. Tekmovanje v skupini D se začenja na Miklavžev torek, za Ljubljančane z gostovanjem v Modeni.