Nibali hlastal za sladkorjem

Michael Rogers je prvič okusil slast zmage tudi na Touru.

Objavljeno
23. julij 2014 01.12
CYCLING-FRA-TDF2014-LINE
Vito Divac, šport
Vito Divac, šport
Bagneres de Luchon – Michaelu Rogersu so letos kolesarski bogovi naklonjeni. Potem ko je na Giru slavil dve zmagi (v Brescii in Zoncolanu), se je vpisal tudi med zmagovalce etap na največji kolesarski predstavi. V 16. etapi Toura je zmagal v svojem zelo prepoznavnem slogu s kronometrskim napadom v zadnjih kilometrih.

V vožnji na čas je 35-letni Avstralec pravi mojster. Navsezadnje je bil trikrat svetovni prvak. Rogersu, sicer prvemu možu Tinkoffa po odstopu Alberta Contadorja, je zelo žal, da ne more delati za kapetana, obenem pa mu je hvaležen za priložnost: če bi Contador ostal v karavani, priložnosti za etapno zmago ne bi dobil. »To je moj deseti Tour. Prekolesaril sem že 205 etap. Težko z besedami opišem veselje, ki me je oblilo v zadnjih 500 metrih. Ko sem se odločil za napad, sem imel v mislih le dejstvo, da 10 let zagotovo ne bom več čakal na naslednjo priložnost,« je razmišljal po taktično izvrstnem kolesarjenju Rogers, ki je v finišu v kozji rog ugnal francoskega mojstra tovrstnih etap Thomasa Voecklerja, ki je sicer dvakrat dobil pirenejsko etapo v Bagneres de Luchonu. Francoz je igral taktično igro in na vzponu vselej zadržal napad Avstralca. Na koncu pa je moral priznati poraz.

V točkovanjih za pikčasto majico najboljšega na gorskih ciljih in belo majico najboljšega mladega kolesarja sta Poljak Rafal Majka in Francoz Thibaut Pinot prehitela Španca Joaquima Rodrigueza in rojaka Romaina Bardeta. Slednji je padel na peto mesto, potem ko je doživel črni dan. Za Pinotom, ki je po lastnih besedah imel najmočnejše noge na letošnjem Touru, je zaostal za slabi dve minuti. Majka je prehitel Rodrigueza za točko, tako da se danes obeta izjemna bitka v obeh konkurencah. Pinot je na vzponu na Port de Bales silovito napadel. Sledil mu je le Vincenzo Nibali, Bardet pa je zaostal. Vendar je tudi Nibali na vrhu prišel v težave. Pravi, da zaradi pomanjkanja sladkorja. Energetsko je bil prazen in je hlastal za bidonom z energetskim napitkom. Vendar pa si zaradi prve slabosti ne beli glave s tem, da je ostal sam na vzponu. »Nihče od mojih tekmecev ni imel ob sebi svoje pomočnike,« je pojasnil brezskrbnost.

Sedemnajsta etapa bo zagotovo najtežja na letošnjem Touru. Kolesarje na le 124 kilometrih čakajo štirje visokogorski vzponi. Trije so prvokategorni – na Portillon (8,3 km/7,1 %), Peyresourde (13,2 km/7 %) in Val Louron-Azet (7,4 km/8,3 %) –, zaključni oziroma ciljni na Pla d'Adet (10,2 km/8,3 %) pa je ekstra kategorije. Nibalijevi tekmeci bodo – tako kot na vseh letošnjih gorskih preizkušnjah – čakali na njegov morebitni črni dan.