Niti doma ni vedno lahko tekmovati

Kajakaštvo: Benjamin Savšek na pol poti do mesta v reprezentanci, a pritisk ostaja.

Objavljeno
11. maj 2014 21.55
Tanja Volarič, šport
Tanja Volarič, šport

Ljubljana – Benjamin Savšek je v zadnjih letih nanizal kolajno na prvenstvu stare celine, olimpijski nastop in bron s SP, ob idealnem razpletu pa bo tudi prvi slovenski slalomist, ki si bo zagotovil reprezentančno mesto v 2014. Po začetku izbirnega niza vodi z 2:0 v zmagah, ob hitrem zaključku pa bi dobil krepko injekcijo samozavesti pred selitvijo v Avstrijo čez tri tedne.

Ko je namreč Ljubljančan enkrat dokončno prebil led tudi na velikih tekmovanjih in vstopil v svetovno elito z evropsko kolajno v Augsburgu 2012, kar mu je tedaj prineslo tudi pot v olimpijski London, na svoji poti ni zabeležil večjih padcev krivulje. S tem so prišle tudi bolj ambiciozne želje, ki si jih prej ni drznil izreči na glas, so pa tlele v njegovih mislih, glede na 2012 in 2013 pa se kar samo ponuja nadaljevanje v tej sezoni, ki prinaša EP na Dunaju in SP v ZDA. Od sobotne prve izbirne tekme ima zdaj dve zmagi – eno po zaslugi lanskega nastopa na SP –, za reprezentančno mesto potrebuje štiri, sledilo pa bo ravno še toliko nastopov (4) in zdi se, da ga lahko ustavi le višja sila v obliki poškodbe. Zgodovina slovenskega selekcijskega sistema pač govori, da takšnega izhodišča slalomisti običajno ne zapravijo.

»Tokrat mi je dobro steklo, čeprav sem v prvem nastopu še naredil dve napaki, v drugem pa sem to poskušal odpraviti in mi je kar dobro uspelo. Nabral sem si nekaj prednosti, tako da bom morda na naslednjih tekmah veslal nekoliko lažje. Letos je res napeto in četudi imam nekoliko boljše izhodišče, vseeno čutim pritisk, saj je kandidatov za ekipo vsaj pet,« je dejal Savšek po prvi etapi v Tacnu, kjer bodo letos vse izbirne tekme. Njegove besede sobotni razplet še kako potrjuje, saj sta se za njim zvrstila svetovni podprvak med mlajšimi člani in tudi del najboljšega slovenskega dvojca Luka Božič (+ 1,38 sekunde) ter Jure Lenarčič, Anže Berčič, ki je lani tudi zmagal na tekmi za svetovni pokal, je bil tokrat četrti, peti pa njegov klubski kolega Blaž Cof, to pa so tudi kanuisti, ki se bodo potegovali za tri reprezentančna mesta.

Podobno je tudi pri kajakaših nastop na Savi potrdil, da do presenečenja glede reprezentančne zasedbe ne more priti. Zmagal je Peter Kauzer pred sokrajanom iz Hrastnika Janošem Peterlinom, tretji je bil na mednarodno obarvani tekmi Simon Brus, četrto slovensko mesto je pripadlo Martinu Albrehtu (9.), peto pa Martinu Srabotniku (10.). »Zame je bil to dober štart v izbirne tekme, vendar bi bilo lahko še bolje, saj sem v drugem nastopu v četrtih vratih naredil napako. Vseeno pa sem zadovoljen in upam, da bo šlo v tem ritmu naprej,« je povedal Peterlin, ki je večino časa treniral v Franciji: »Tam so bile zelo dobre razmere. Zaradi lepega vremena lahko treniraš vso zimo, tudi proga v Pauju je odprta ves čas. V zadnjem mesecu sem se veliko pripravljal v Tacnu, kar je pripomoglo k dobremu rezultatu.«

Dvojec Taljat-Božič je zgolj z enim nastopom v C-2, ker sta oba štartala tudi med kanuisti, zasedel drugo mesto za italijansko navezo Camporesi-Ferrari, tretjega pa Peter Žnidaršič in Luka Žganjar, medtem ko se je pri ženskah na drugo mesto za Italijanko Stefanio Horn zavihtela Urša Kragelj, na tretjega Neža Vrevc, na četrtega pa Ajda Novak, saj se je Eva Terčelj na koncu zaradi nedavnega zobozdravstvenega posega odpovedala nastopu.