Njegova najtrša droga je boks

Osebnost tedna: Floyd Mayweather je športnik z ameriško zgodbo o uspehu.

Objavljeno
27. avgust 2017 19.28
Jernej Suhadolnik
Jernej Suhadolnik
Pričakovan razplet obračuna v Las Vegasu pomeni pravšnje slovo enega najboljših boksarjev vseh časov. Floyd Mayweather je obesil rokavice na klin po jubilejni 50. zmagi v poklicnem boksu, sijajno kariero je končal neporažen in s pol milijarde evrov na svojem bančnem računu.

V zadnjih dneh je bilo težko prezreti zgodbe o arogantnem boksarju, ki si je nagrabil že 300 milijonov evrov, po zadnjem dvoboju v karieri pa bo povečal svoje premoženje na okrogle pol milijarde. Obračun v Las Vegasu, v katerem je Mayweather premagal Conorja McGregorja, je dvignil konec tedna več prahu od večine športnih dogodkov po svetu, kar je razumljivo – v dvoboj enega najboljših boksarjev vseh časov in prvega zvezdnika mešanih borilnih veščin (MMA) je bil vpleten ves angleško govoreči svet, spektakel je pritegnil tudi druge – produkcijska hiša Showtime je poslala prenos v 205 držav. Dvoboj po pravilih boksa, v katerem 29-letni Irec ni imel možnosti za uspeh, se je pričakovano končal s predčasno zmago 11 let starejšega Američana, ki je do prekinitve v 10. rundi vodil po točkah pri vseh sodnikih (87:83, 89:82, 89:81). Zaletavi Irec je dobil prvo rundo, morda še drugo in tretjo, nato je Mayweather »ocenil, da je dovolj« in utrujenega McGregorja začel iz runde v rundo obdelovati kot za šalo, vse dokler ni rešil Irca glavni sodnik.

Tipičen boksarski večer za Mayweatherja, ki je v svoji karieri nizal zmage na podoben način. Velja za najboljšega defenzivnega boksarja vseh časov. Odšel je eden največjih boksarjev doslej, ki ga lahko postavimo ob bok asom, kakršni so bili Roberto Duran, Joe Louis, Mohamed Ali, Sugar Ray Robinson, George Foreman in Rocky Marciano. Mayweather je s 50. zmago zrušil prav rekord slednjega, ki je navduševal rojake po 2. svetovni vojni. Floyd ni gojil tako spektakularnega sloga kot omenjeni velikani, toda tehnično je deloval popolno kot švicarska industrija ur, v ringu pa taktično bolje kot nogometne ekipe Joseja Mourinha. Tega mu ne more vzeti nihče.

Škoda, da ni mogel priti do Mayweatherja slovenski šampion Dejan Zavec, ki bi moral za to septembra 2011 premagati Andreja Berta in pozneje še enega Američana, pa bi bili njegovi pasovi zanimivi tudi za Mayweatherja; slednji je prav tedaj potreboval čim več pasov združenj WBC, WBO, IBF in WBA ...

Kdor Mayweatherju zavida uspešno kariero in se svetohlinsko zgraža nad prisluženimi milijoni, bi moral poznati njegove začetke. »Lepotec« oziroma »Denar«, kot se je poimenoval, resda pogosto javno razsipava z denarjem, na družbenih omrežjih objavlja fotografije poletov s svojim letalom ali zabav s svojega razkošnega posestva v Las Vegasu, toda trdo si je prislužil vsak cent svojega imperija. Ko je odraščal v Michiganu v družini z boksarsko tradicijo, mu ni bilo lahko. »Moj talent za boks je prva opazila babica. Ko sem ji rekel, da si moram poiskati službo, da bomo preživeli, mi je odvrnila, naj vztrajam v boksu,« se spominja Floyd Mayweather. Z babico je preživel več časa kot z materjo, ki je bila zasvojena s heroinom, njegova teta je umrla za virusom HIV. Floyd je z družino živel v majhnem »stanovanju«, v katerem pogosto ni bilo elektrike, greli pa so se tako, da jih je po sedem spalo na eni postelji ... Še dobro, da so ga oče – slednji se je boril tudi s Sugarjem Rayem Leonardom – in strica Jeff ter Roger povlekli v telovadnico, v kateri je našel smisel življenja in spoznal svojo najtršo drogo – boks.

Floyd Mayweather ml. predstavlja stereotipno zgodbo o uspehu na ameriških tleh. Začel je na družbenem dnu, 40 let pozneje, ko je prehodil svoj križev pot in se vzpenjal korak za korakom, želijo biti ob njem tako rekoč vsi. Boksar, ki premore 17,3 milijona sledilcev na instagramu, 13,5 milijona na facebooku in 7,5 na tviterju, je za en večer pritegnil v Las Vegas več filmskih zvezdnikov, kot jih deluje v Hollywoodu, ob ringu pa so se gnetla tudi številna druga imena iz ameriškega jet-seta. Na vprašanje, kako lahko zasluži tako veliko denarja v enem večeru, je odgovoril v svojem slogu: »Nisem bedak: če lahko zaslužim 300 milijonov dolarjev v 36 minutah, zakaj ne?«