Nov strelski uspeh: še drugo odličje za Debevca

Na domačem EP v Apačah je bil najizkušenejši slovenski udeleženec Rajmond Debevec bronast v strelskem maratonu.

Objavljeno
30. julij 2015 15.54
Strelstvo Debevec
J. P., Delo.si
J. P., Delo.si

Apače - Najizkušenejši in najtrofejnejši slovenski strelec Rajmond Debevec se je na domačem evropskem prvenstvu z orožjem velikega in malega kalibra ter puško šibrenico na Pragerskem in v Apačah okitil še z drugim odličjem. Srebru z neolimpijske discipline velikokalibrska puška leže na 300 metrov je danes namreč dodal še bron v strelskem maratonu (velikokalibrska puška trojni položaj na 300 metrov). Zadel je 1171 krogov - kleče 389, leže 398 in stoje 384.

Vse do zadnjih strelov se je spogledoval z odličjem, na koncu pa se je za prekaljenega 52-letnika izteklo kot v sanjah: četrtouvrščeni Švicar Claude-Alain Delley je imel namreč povsem identičen izid kot on, tudi enako število notranjih desetk, a je imel dobitnik treh olimpijskih odličij za malenkost boljšo zadnjo serijo, v kateri je zadel 94 krogov, tekmec pa enega manj.

»Lahko rečem, da sem imel srečo. Zgodovina se je ponovila, bilo je povsem enako kot predlani v Osijeku, le da sem bil tam četrti jaz. Tam smo imeli celo trije tekmovalci enak rezultat. Takrat sem izgubil, tokrat dobil, sreča je pač opoteča,« je za STA komentiral Debevec in ocenil še: »Stoječi položaj je v zadnjih letih moja šibka točka, česar sem se zavedal. Začel sem izjemno, presenetil tudi samega sebe s serijo 99, nato pa sem si dejal, da moram vzdrževati okrog 95, kolikor streljam, ko res vse dobro počnem. Začetni bonus sem zadržal, naposled je bilo vse skupaj še dovolj dobro.«

Zmage se je veselil Madžar Peter Sidi (1175) pred Avstrijcem Gernotom Rumplerjem (1174), na vojaškem strelišču v Apačah pa sta v tej neolimpijski disciplini tekmovala tudi Robert Markoja, ki je s 1157 krogi zasedel dvanajsto mesto, in Dušan Ziško, ki je bil s 1115 krogi 25. Ekipno je Slovenija zasedla peto mesto (3443), na zmagovalnem odru pa so se zvrstili Francozi (3501), Norvežani (3487) in Švicarji (3485).

V Strelskem centru Gaj pri Pragerskem pa je bila danes na sporedu tekma v disciplini standardna pištola na 25 metrov, na kateri se je iz trojice Slovencev najbolj izkazal Peter Tkalec, ki je s 559 krogi zasedel 22. mesto. Kevin Venta in Andrej Brunšek sta zadela po 534 krogov in se v konkurenci 39 strelcev uvrstila na rep razpredelnice. Ekipno je bila najprepričljivejša Nemčija (1700), Slovenija je zasedla deveto mesto (1627).

Jutri bo na evropskem prvenstvu še zadnji tekmovalni dan, na veliko sceno pa bo stopilo šest slovenskih strelcev: pred Debevcem, Markojo in Ziškom je preizkušnja s standardno puško na 300 metrov, medtem ko Tkalca, Brunška in Rudolfa Renerja čaka tekma z malokalibrsko pištolo s središčnim vžigom na 25 metrov.