Nova KBM Branik in Calcit v finalu srednjeevropske lige

Odbojkarice Nove KBM Branika so v polfinalu premagale Post Schwechat s 3:2, Calcit pa Dopravastav Bratislavo s 3:1.

Objavljeno
08. marec 2014 02.29
M. Ž., Delo.si
M. Ž., Delo.si

Maribor - Odbojkarice Calcita in Nove KBM Branika so si na zaključnem turnirju srednjeevropske lige v Mariboru priborile nastop v finalu.

Kamničanke so bile v prvem polfinalu s 3:1 boljše od Doprastav Bratislave. Kamničanke so dobro začele tekmo, z zanesljivo igro v polju in učinkovito v napadu so si ob prvem tehničnem odmoru priigrale tri točke prednosti, ob drugem pa še točko več. Največ zaslug za vodstvo je imela Lara Ščuka, ki je do sredine niza dosegla šest točk, v nadaljevanju pa se ji je po številu doseženih točk pridružila še Sara Valenčič, ki je poleg tega tudi odlično izvajala začetne udarce.

Slovakinje so v drugem nizu zaigrale bolj zanesljivo in zbrano in povedle s 4:1 in 5:2, toda njihovo vodstvo ni trajalo dolgo, saj so Gorenjke hitro uredile svoje vrste. Izvedle so nekaj domiselnih napadov, Valenčičeva je bila še naprej učinkovita, sledil je zasuk in vodstvo 14:11. Toda v nadaljevanju so si Kamničanke privoščile nekaj minut slabše igre in slovaška ekipa je ob drugem tehničnem odmoru vodila s 16:15 in nato izenačila izid v nizih.

Odbojkarice Calcita so v tretjem nizu izvedle nekaj neugodnih začetnih udarcev - prednjačili sta Eva Mori in Tjaša Turnšek -, ki so vnašali zmedo v polju tekmic, poleg tega pa jim je pri mreži uspelo zaustaviti visoko Stankoviansko. Ob prvem tehničnem odmoru so vodile za sedem točk. V nadaljevanju so Kamničanke še naprej držale niti igre v svojih rokah in do konca niza kljub borbeni igri tekmic obdržale prednost devetih točk.

Da je kakovostna razlika na njihovi strani, so kamniške odbojkarice dokazale tudi v četrtem nizu. Igrale so zelo zanesljivo in odpor Slovakinj je iz minute v minuto slabel. Točke so osvajale v serijah in njihova prednost po vodstvu 8:7 je skokovito naraščala. Ko je bilo 23:12 zanje, dvomov o zmagovalkah tekme ni bilo več, poroča slovenska tiskovna agencija.

Nova KBM Branik porazila Post Schwechat

V drugem polfinalu so odbojkarice Nove KBM Branik s 3:2 premagale Post Schwechat in poskrbele, da bosta v sobotnem finalu igrali dve slovenski moštvi.

Uvodne minute prvega niza so minevale v izenačeni igri, rahlo pobudo so imele gostje, ki so vodile za točko ali dve, po izenačenju 5:5 pa je po asu Ize Mlakar prvič povedla mariborska vrsta. Pisana mednarodna igralska zasedba avstrijskih prvakinj je tudi v nadaljevanju tekme držala korak z mariborskimi odbojkaricami, ki so igrale zelo zanesljivo, pri 20:18 prvič povedle za dve točki. Toda pri 23:23 so borbene Avstrijke izničile njihovo prednost, pri 24:24 pa po zaslugi spretne Erike Salanciove osvojile še dve točki in niz.

Tudi v drugem nizu je bila igra izenačena, a le do rezultata 4:4, ko so pobudo na igrišču prevzele mariborske odbojkarice. Z zbrano in povezano igro v polju in domiselnimi akcijami v napadu so dosegle nekaj točk zapored in povedle z 10:6. Mariborčanke tudi v nadaljevanju niso popuščale, igrale so veliko boljše kot v prvem nizu in njihova prednost je naraščala. Ob drugem tehničnem odmoru so vodile za šest točk, po zaslugi izvrstnih začetnih udarcev Nike Blagne in neustavljivih napadov Ane Starčevič pa so v nadaljevanju zmlele tekmice in prepričljivo osvojile niz.

Dunajčanke so v tretjem nizu začele silovito in po odličnih napadih, na katera Mariborčanke niso našle protiorožja, povedle z 9:3. Lisa Oby Chukwuma in Renata Sandor sta bili neustavljivi in pri vodstvu Avstrijk 11:4 je trener Bruno Najdič že drugič moral vzeti minuto odmora. Poskušal je tudi z menjavami igralk, a razigranih odbojkaric z druge strani mreže nič ni zmedlo. Ob drugem tehničnem odmoru so vodile kar 16:5 in do konca niza brez težav osvojile še devet točk.

Le malokdo je pričakoval, da se bo v četrtem nizu zgodil nov zasuk. Tokrat v prid gostiteljic turnirja, ki so zaigrale kot dobro naoljen stroj. Po rezultatu 9:9 so niti igre prevzele v svoje roke in z neugodnimi začetnimi udarci Elene Kučej povedle 17:9. Tekmice so zaradi slabega sprejema težko organizirale napade, Mariborčanke so še naprej igrale domala brez napak in izenačile rezultat na 2:2. V petem nizu so svoje naredili tudi živci, bolj mirne so imele mariborske odbojkarice, ki so ves čas vodile za točko ali dve in se na koncu veselile zmage, piše STA.

 

Polfinale srednjeevropske lige

Calcit Volleyball - Doprastav Bratislava 3:1 (18, -22, 16, 16)

Nova KBM Branik - Post Schwechat 3:2 (-24, 14, -11, 18, 12)