Novemu selektorju ne bo lahko

Slovenska plavalka Anja Klinar, štirikratna olimpijka, že pred izzivom SP.

Objavljeno
02. februar 2017 22.40
Siniša Uroševič
Siniša Uroševič
Radovljica – Olimpijsko leto ostaja pri slehernem udeležencu velikega spektakla v posebnem spominu, pa četudi ta tam ni uresničil vseh tekmovalnih ciljev. A pred športniki, tudi Anjo Klinar, eno naših najuspešnejših plavalk doslej, so že novi izzivi. Na vrsti je sezona z osrednjim poletnim ciljem, svetovnim prvenstvom v Budimpešti.

Seveda je pri 28 letih in po svojih četrtih olimpijskih igrah plavalka iz radovljiškega kluba razmišljala o nadaljevanju športne poti, tudi oddih po Riu je bil daljši kot ponavadi, nakar se je hitro lotila novih priprav in se ozrla k poolimpijski sezoni. Budimpešta ji sicer – v nasprotju z mnogimi popotniki – ni na seznamu priljubljenih mest, a hitro prikima trditvi, da bi bolj primerno prizorišče za osrednji dogodek v bazenu kar težko izbrali. Na Madžarskem namreč tako plavanje kot tudi vaterpolo in skoki v vodo ohranjajo dolgo tradicijo ter prepoznavnost med ljudstvom, junaki bazenov iz naše vzhodne soseščine so redno med zmagovalci največjih tekmovanj, Katinka Hosszu, nekoč v mladinski konkurenci prav Anjina stalna tekmica, je danes vodilna plavalka na svetu.

»Sicer mi je, ko sem na tekmovanju, pravzaprav vseeno, če mi je mesto všeč, ker sem takrat večinoma bodisi na prizorišču bodisi med počitkom v hotelu, veselim pa se, ker bo prvenstvo v novem sodobnem pokritem objektu, razmere bodo brezhibne. Na prejšnjem SP v Kazanu so se sicer potrudili v nogometni areni, toda zunanje temperature prepogosto lahko vplivajo na plavalce,« je dejala Gorenjka, ki se zdaj že resno pripravlja za poletno sezono. Zadovoljna je bila z izidi in šestimi naslovi najboljše na zadnjem zimskem državnem prvenstvu v Mariboru, čez tri tedne bo odšla v Južno Afriko na prve skupne priprave pod vodstvom novega selektorja, Ravenčana Gorazda Podržavnika.

Sama bo kajpak občutila spremembo, kajti Koroščev predhodnik je bil Miha Potočnik, vrsto let prav trener Klinarjeve. »Za Gorazda seveda vem, da je dober trener, obenem pa ga čaka težka naloga. Zdaj je seveda še zgodaj za ocene, toda Miha je bil kot selektor zelo temeljit, takšen je seveda tudi pri vsakodnevnih klubskih obveznostih. Zato smo se na Rio res temeljito pripravljali, podpora je bila vrhunska, o tem še posebej začela razmišljati, ko po koncu OI takšnih razmer ni bilo več. Zato zdaj novemu selektorju ne bo lahko, res pa je, da se vedno znova zatakne pri denarju. Časi, ko je bilo plavanje ob izjemnih dosežkih na mednarodnih tekmovanjih prepoznavno in zanimivo tudi za pokrovitelje, so očitno minili,« pravi dolgoletna reprezentantka, ob namigu, da pa so pred kratkim pri PZS po osmih letih spet sklenili pogodbo z glavnim pokroviteljem, pa je še dodala: »To je vsekakor spodbudno. Res upam, da nam bodo razmere omogočale stik z najboljšimi.«

Jeseničanka se sicer veseli prihajajočih južnoafriških priprav, kadarkoli se je zavoljo temeljitega treninga oddaljila od domačih krajev, se je dobro počutila. »Seveda sem rada doma, a ko se opravimo na priprave za tri ali štiri tedne v tujino, namenjam vso pozornost kar najbolj kakovostnemu treningu,« pravi najbolj izkušena slovenska plavalna reprezentantka, ki bo takoj po vrnitvi iz Južne Afrike, 18. in 19. marca, nastopila na tradicionalnem Fužinarjevem mitingu na Ravnah. Pomladi jo nato čaka še nekaj tekem, tudi višinske priprave v Evropi, najbrž v Franciji ali Španiji, nato pa že odštevanje do svetovnega prvenstva. Blizu Slovenije in v res izjemnem plavalnem okolju.