Obeta se jim tudi obisk Washingtona

Kajakaši so danes že odpotovali na prizorišče letošnjega svetovnega prvenstva v ZDA.

Objavljeno
02. september 2014 00.00
SOLKAN SLOVENIJA 8.9.2012 KAJAK KANU V SOLKANU SASO TALJAT IN LUKA BOZIC FOTO JOZE SUHADOLNIK
Tanja Volarič, šport
Tanja Volarič, šport

Ljubljana – Četudi so do svetovnega prvenstva v ZDA ostali še skoraj trije tedni, je to za slovenske slalomiste bližje, kot se zdi, saj se danes že odpravljajo na prizorišče v Deep Creeku v ameriški zvezni državi Maryland. Z zgodnjim odhodom se želijo izogniti težavam s časovno razliko in spoznati tamkajšnje brzice, s katerimi se je doslej pobliže seznanil le kajakaš Janoš Peterlin.

Včeraj so izkoristili še zadnji trening v Tacnu, prvi del poti do ZDA pa jih čaka v kombijih, saj so se odločili za direkten let iz Münchna. »To nam bo olajšalo prevoz čolnov, ki je ob prestopanjih bolj zapleten. Za predčasen odhod na prizorišče so se odločile mnoge reprezentance, le tiste ne, ki so spomladi že izkoristile možnost treninga v ZDA,« je pojasnil direktor reprezentanc Andrej Jelenc, ki se je odločno zavzel za idejo, da se na pot odpravijo 14 dni pred začetkom kvalifikacij. Gostitelji jim namreč na razmeroma novi progi na vzhodu ZDA do konca tega tedna zagotavljajo treninge in četudi so se v minulih tednih Slovenci opremili s posnetki proge, ki so jim jih prijateljsko odstopile druge reprezentance, virtualni ogled ne more zamenjati priprav na vodi. Celo Peterlinu ne bo kaj dosti pomagalo, da je pred leti s Petrom Kauzerjem prizorišče spoznal med tekmo svetovne serije, odtlej so namreč progo močno spremenili.

»Predvsem je zelo dolga, zato bo zelo pomembna dobra telesna pripravljenost. Po tej plati bi morali imeti prednost in se vrniti z dobrimi rezultati,« je prepričan Jelenc, ki je leta 1989 v neposredni bližini letošnjega prizorišča osvojil tudi naslov svetovnega prvaka v spustu na divjih vodah. Reprezentantom bo čez vikend bržkone ponudil obisk Washingtona, saj organizatorji vztrajajo, da ob koncu tedna pač morajo tudi kaj zaslužiti s turističnimi spusti po vodi in bodo progo zato za dva dni zaprli. Prav vsem sicer tako zgoden odhod na SP ne ustreza, saj lahko s seboj prinese tudi zasičenost, a se je le Sašo Taljat odločil podaljšati bivanje v Sloveniji. Kot edini med deseterico reprezentantov se bo na pot podal v soboto, a s partnerjem v čolnu Luko Božičem zatrjujeta, da bo nekajdnevna ločitev pred SP kvečjemu dobrodošla.

Od finala svetovnega pokala v Augsburgu 15. avgusta se sicer večina reprezentantov ni odločila, da bi skočila še na kakšno mednarodno tekmo in s tem vzdrževala tekmovalni ritem. Prevladala je ocena, da bi s tem prekinili stopnjevanje priprav pred SP, zato pa je skok v Bratislavo minuli vikend nadvse koristil kajakašu Martinu Albrehtu, ki se je vrnil z zmago in širokim nasmehom. »Šel sem po boljše občutke in formo in jih našel,« je pojasnil razloge za zadovoljstvo, saj po koncu svetovnega pokala ni bil najbolj vesel končnega izplena, prav kajakaši pa so tudi brez prave popotnice za SP, saj v svetovnem pokalu letos niso dosegli odmevnejšega rezultata in tudi na finalu svetovnega pokala so ostali brez uvrstitve v deseterico.