Od dopinga spet k spektaklu na stezi

Jutri se bo v Ptičjem gnezdu začelo 15. svetovno prvenstvo v atletiki. Slovenci bolj v obrobnih vlogah.

Objavljeno
20. avgust 2015 15.16
Saša Verčič, šport
Saša Verčič, šport

Peking – Eno najslovitejših športnih prizorišč, pekinško Ptičje gnezdo, je nared za največje tekmovanje leta – 15. atletsko svetovno prvenstvo, ki se bo začelo v prvih sobotnih urah po slovenskem času. Usain Bolt, Renaud Lavillenie, Shelly-Ann Fraser-Pryce in drugi bodo skušali z dopinga pozornost vendarle spet preusmeriti na rezultate, med izbrano druščino pa bo tudi osem Slovencev.

Vse kaže, da bo pekinško SP rekordno po udeležbi, saj naj bi nastopilo kar 1936 atletov (1043 moških in 893 žensk) iz 207 držav, pri čemer bo na koncu bržčas nekaj odstopanja, a število 1895 nastopajočih iz Berlina 2009 je vsekakor ogroženo. Potem ko sta v sezoni že »padla« dva odmevna svetovna rekorda, v ženskem teku na 1500 metrov (Genzebe Dibaba) in metu kladiva (Anita Wlodarczyk), bi lahko nove najboljše znamke dočakali tudi v prihodnjem tednu dni in te bi gotovo vsaj za nekaj časa pogovore odvrnili od dopinga, če bodo seveda zmagali pravi. Že v nedeljo denimo Usain Bolt proti Justinu Gatlinu, bo pa to le eden v nizu zanimivih obračunov v Pekingu.

Izjemen boj se znova obeta v skoku v višino, v katerem bo Bogdan Bondarenko branil naslov proti izzivalcem Mutazu Essi Barshimu, Ivanu Uhovu, Dereku Drouinu, Eriku Kynardu in Guowei Zhangu, ki je letos opozoril nase z 238 cm. V troskoku naj bi Pedro Pablo Pichardo in Christian Taylor drug drugega potiskala k svetovnemu rekordu, zanimivo bo videti, kaj lahko evropska prvakinja na 100 in 200 metrov Dafne Schippers doseže v svetovni konkurenci, Sandra Perković bo skušala v metu diska nadaljevati prevlado in opraviti z vodilno na letošnji lestvici Denio Caballero, Renaud Lavillenie bo lovil sploh prvi naslov svetovnega prvaka v skoku s palico, David Rudisha (na fotografiji), ki je zadnje SP izpustil zaradi poškodbe, želi spet na svetovni vrh v teku na 800 m, pri čemer je v začetku meseca doživel prvi poraz na domačih tleh v Keniji, Mo Farah ima v mislih novi zlati dvojček 5.000 m-10.000 m itd., vse to pa zagotavlja devetdnevni spektakel.

Osem Slovencev, cilji nizki

Slovenci se v boj za najvišja mesta naj ne bi vmešali, med osmerico je kar pet debitantov na SP, Maruša Mišmaš (3000 m zapreke), Maja Mihalinec (100 in 200 m), Luka Janežič (400 m), Žan Rudolf (800 m) in Robert Renner (palica), več izkušenj imata Tina Šutej (palica) in Sabina Veit (200 m), največ pa seveda Martina Ratej (kopje), ki je tudi edina iz te ekipe nastopila na zadnjem SP v Moskvi, kjer je Slovenija ostala brez kolajne in pravi čudež bi potrebovala, da se tokrat zgodba ne bi ponovila. Ratejeva sicer še ni odpotovala na Kitajsko, saj jo kvalifikacije čakajo šele čez teden dni, morebitni finale, ki je po slabi sezoni nadomestil njen prvotni cilj, kolajno, pa zadnji dan prvenstva. Skok čez prvo oviro bo za večino naših atletov že uspeh, prvi konec tedna pa bodo v areno stopili Rudolf, Renner (sobota), Mihalinčeva, ki je za normo na 100 m resda zaostala (le stotinko), a ji je mednarodna zveza dovolila nastop, ker je kriterij izpolnilo manj atletinj, kot je bilo predvidenih mest, ter Janežič (nedelja).

»Forma je dobra, veliko ciljev sem letos že izpolnil, želim si še normo za OI, želja pa je polfinale,« pravi Rudolf, ki bo kot prvi od naših zakorakal v Ptičje gnezdo, na katerem naj bi bile tribune veliko bolje zasedene, kot so bile pred dvema letoma na Lužnikih, saj so vstopnice za popoldanske termine takorekoč razprodane, za dopoldanske pa je zanimanje tudi zelo veliko. Renner, ki je pred kratkim s 565 cm postavil državni rekord, računa, da bi mu finale prinesel prvi uspešen skok prek 555, Janežič, ki je z 19 leti najmlajši član slovenske reprezentance, pa načrtuje, da bo 400 metrov pretekel tako hitro kot še nihče pri nas. Na mitingu v Velenju je za časom Matije Šestaka zaostal le za stotinko, dodati ju želi v Pekingu, s tem pa bi popravil oba njegova rekorda, saj je januarja že dvoranskega.