Od elite v Barceloni do Arizone

V ženski konkurenci bo na SP v Barceloni slovenske barve na SP branila le Tjaša Oder.

Objavljeno
28. julij 2013 09.41
Tjaša Oder Ravne na Koroškem 23. julij 2013
Siniša Uroševič, poročevalec
Siniša Uroševič, poročevalec
Ravne na Koroškem – Ko je Tjaša Oder, plavalka Fužinarja z Raven, začela razmišljati o udeležbi na svojem drugem svetovnem prvenstvu doslej, si ni mislila, da bo edina Slovenka med žensko konkurenco v Barceloni. Poškodbi sta namreč preprečili pot Anji Čarman in Anji Klinar, Sara Isaković pa se ni resneje pripravljala za SP. Korošica bo nastopila v treh disciplinah.

Na prizorišče prvenstva je prišla v petkovih popoldanskih urah, v tako majhni zasedbi na veliko tekmovanje še ni pripotovala. Kot bi šlo za kakšno gostovanje najboljših plavalcev Fužinarja, saj sta tokrat oba slovenska udeleženca prav s Koroškega in temu primerno je tudi spremstvo v Barceloni, saj iz dežele kralja Matjaža prihajajo tudi predsednik zveze Miran Kos, Dugonjićev trener Matija Medvešek in maser Matej Cvitanič.

Povrhu bi moral biti med navzočimi tudi Gorazd Podržavnik, trener Tjaše Oder, vendar bi si težko predstavljali nadaljevanje poletnega dela z mlajšimi plavalci pri ravenskem klubu, če ob bazenu ne bi bilo nobenega od omenjenih dveh trenerjev. A tudi edina slovenska plavalka si po tej plati ne dela skrbi, saj jo Medvešek dobro pozna, ne nazadnje je po Podržavnikovem programu vodil njen trening tudi pred kratkim, ko je bil omenjeni trener vodja slovenske ekipe na mladinskem EP.

»Glede tega res ni nobenih skrbi, o svoji formi pa ugibam le zaradi zadnjih obveznosti z maturo,« najprej poudari plavalka, ki je v maju in juniju prav zaradi omenjene gimnazijske sklepne naloge trenirala le enkrat na dan: »Resda zadnji testi v vodi vzbujajo optimizem, ni bilo niti enega zapleta, začrtani program sem uresničila, a dokler se pač ne preizkusiš v konkurenci svetovnega prvenstva, težko karkoli napoveduješ.« Nekaj tekmic dobro pozna, nekaterih še ne, kot mladinska svetovna prvakinja na 1500 metrov prosto pa si seveda želi nadgradnjo pri izidih tudi v članski konkurenci. Predvidoma bo najmočnejša v omenjeni najdaljši disciplini, ki bo na sporedu v ponedeljek – če se bo uvrstila v finale, bo plavala pod žarometi olimpijske dvorane Sant Jordi dan pozneje.

Nazadnje je sicer nastopila na svetovnem prvenstvu pred štirimi leti v Rimu. »Takrat mi je čas 16:37 prinesel 22. mesto na 1500 metrov, zdaj razmišljam tako o hitrejšem plavanju kot seveda tudi o višji uvrstitvi,« pravi in oceni, da je med vsemi tremi nastopi (danes bo štartala na 400 metrov prosto, za konec pa v petek še na 800 metrov) najbolj konkurenčna na 1500 metrov. Z uspehom na prvenstvu bi sicer zaokrožila lepo poletje, v katerega je vstopila z opravljeno maturo. »Najtežje je bilo pri slovenščini,« nam je omenila zdaj že nekdanja dijakinja ravenske gimnazije, a razgrnila tudi naslednje študijske cilje – jeseni se bo namreč preselila v ZDA.

»Študirala bom v Arizoni, od koder so me že dobro seznanili tudi s plavalnim programom. Sem v stiku s trenerjem za srednje in dolge razdalje, veselim se novih izzivov,« je poudarila, a pred tem seveda najprej razmišlja o dosežkih v Barceloni. Tako na prvenstvu kot tudi glede študija onstran Atlantika bo prisluhnila nasvetom izkušenejšega klubskega kolega – Dugonjić je zanjo lahko pravi vzornik tako v bazenu kot tudi v severnoameriški študijski klopi. Korošica bi sicer rada nadaljevala svojo športno in življenjsko pot doma, toda študij in vrhunski šport se precej lažje medsebojno prepletata v Severni Ameriki. Trije ali štirje dnevi počitnic ob morju bodo še zadnji brezskrbni dnevi po vrnitvi iz Barcelone. Jesen namreč prinaša novo zgodbo daleč od domačih Raven …