Odbojkarji na parketu odgovarjajo na zakulisne igrice

Slovenci so se kot najboljša ekipa uvrstili na F4 drugega kakovostnega razreda svetovne lige, preboj med elito še vprašljiv.

Objavljeno
19. junij 2017 03.13
Janez Porenta
Janez Porenta
Kairo – Slovenski odbojkarji so redni del drugega kakovostnega razreda svetovne lige končali na čelu razpredelnice z osmimi zmagami in enim samim porazom. Kot evropski podprvaki so upravičili pričakovanja in izpolnili začetni cilj, zdaj pa morajo doseženo potrditi že konec tedna na finalnem turnirju najboljše četverice v Avstraliji. Ni pa nujno, da bi jim potencialni uspeh zagotovil tudi napredovanje v prvi razred.

Lahko se zgodi, da slovenskim odbojkarjem niti preboj na zaključni turnir četverice niti tamkajšnja morebitna zmaga ne bosta zadostovala za udeležbo stopničko višje, v prvem kakovostnem razredu svetovne lige, v prihodnji sezoni. Vse namreč kaže, da bodo evropski podprvaki žrtev kuhinje, na katero je v nedavnem pogovoru za Delo namigoval že prvi mož slovenske odbojke Metod Ropret, češ da šele danes – v luči načrtovane popolne reorganizacije tekmovalnega sistema svetovne lige – bolje razume odločitev nekdanjega selektorja Andree Gianija, ki je hitro sestopil s položaja in se preselil v Nemčijo. Zanjo je znano, da bo po predvideni spremembi ena od 12 držav, ki bodo imele mesto v prvem razredu »zakupljeno« za prihodnjih sedem let.

Vodstvo Odbojkarske zveze Slovenije (OZS) je že napovedalo boj do zadnjega diha in možnost koriščenja vseh pristojnih ustanov z mednarodnim arbitražnim športnim razsodiščem (CAS) v Lozani vred. Reprezentanca pa po drugi strani poskuša prezreti, kar se dogaja v zakulisju, in na parketu dokazati, da ji pripada mesto med elito tudi v svetovni ligi. Za zdaj ji kaže odlično, redni del je končala z odličnim izkupičkom osmih zmag in zgolj enega poraza, oddala pa tri točke azijskima tekmecema Japonski (dve) in Južni Koreji (eno). Na zaključni turnir v avstralskem Gold Coastu se je prebila kot zmagovalka, družbo ji bodo delali še gostitelji, Nizozemci in Japonci, ki so naše fante prvi in edini doslej spravili na kolena. V polfinalu bodo podprvakom stare celine nasproti stali drugi evropski predstavniki, ki so redni del končali na drugem mestu, na svetovni jakostni lestvici pa so nekoliko višje od Slovencev.

V Kairu se naša izbrana vrsta ni dobro počutila. Razmere za trening, podobno kot že teden prej na Japonskem, niso bile dostojne, za nameček je Kovačeve varovance zdelalo tudi zdravje, kar je bilo več kot očitno ob pogledu na utrujene obraze proti gostiteljem in Fincem. Selektor je udarne adute odrešil muk v včerajšnjem zadnjem obračunu s Portugalci, ki ni odločal o ničemer več, saj so si Slovenci pot v Avstralijo zagotovili že predčasno. Tako so priložnost za mednarodno dokazovanje dobili fantje s klopi, ki imajo sicer manjšo minutažo, v Kairu pa se je strokovnemu štabu za zaupanje z igro še posebej zahvalil Alen Šket, ki je deloma zaigral kot zamenjava za Mitjo Gasparinija na korektorskem položaju, povečini pa je bil na parketu namesto sprejemalca Klemna Čebulja.

»Moja naloga je, da se čim bolj izkažem v napadu, na to ekipa tudi računa. Zelo sem vesel, da smo dobro izkoristili priložnost tudi igralci, ki sicer bolj grejemo klop. Proti Egiptu sem bil najstarejši na parketu, na meni je bila največja odgovornost. Vsaka zmaga nam vlije samozavest, tudi tokratna. Na zaključni turnir odhajamo z dvignjeno glavo in seveda merimo na prvo mesto, kar pa bo treba potrditi tudi na igrišču,« je pojasnil Šket, ki je v dveh tekmah in pol v Kairu prispeval 42 točk ob več kot polovično uspešnem napadu.