Odbojkarsko EP 2019 v Sloveniji?

Odbojkarska zveza Slovenije (OZS) je najavila kandidaturo za izvedbo moškega članskega EP čez pet let.

Objavljeno
27. oktober 2014 18.35
ODBOJKA
J. P., Delo.si
J. P., Delo.si
Antalya - Prvi mož Odbojkarske zveze Slovenije (OZS) Metod Ropret in generalni sekretar Gregor Humerca sta v okviru 35. kongresa Evropske odbojkarske zveze (CEV) v Turčiji napovedala kandidaturo za izvedbo svetovnega prvenstva za dekleta do 23 let leta 2017 in moškega članskega evropskega prvenstva 2019.

O realnih možnostih je težko napovedovati. »Kar se tiče članskega prvenstva, za zdaj še ne vemo, kdo bo poleg nas še vložil kandidaturo. Finska in Estonija, ki sta organizacijo najavljali že lep čas in tudi veljali za favoritinji, naj bi od kandidature odstopili, ne vemo pa, ali je odločitev dokončna. Poljski pa je CEV že dodelila izvedbo evropskega prvenstva leta 2017. Za nas je najpomembneje, da imamo podporo pristojnega ministrstva, saj je to eden glavnih pogojev, da se podamo v ta projekt. Obenem pa tovrstna podpora pomeni, da gremo lahko v kandidaturo samostojno, brez države partnerice. Imamo tudi štiri prizorišča, ki zadoščajo vsem zahtevam CEV,« je pojasnil Ropret.

Da bi Slovenija lahko vložila kandidaturo, mora najprej pod streho spraviti enega od evropskih ali svetovnih prvenstev za mlajše kategorije. »Predvidoma bomo vložili kandidaturo za organizacijo svetovnega prvenstva U-23 leta 2017, na katerem bi zaigrale srebrne Slovenke z letošnjega eura. Spet pa razmišljamo o izvedbi prvenstva za mlajše kategorije srednjeevropskega združenja MEVZA,« dodaja Ropret.

Na kongresu je CEV predstavila tudi program »Green Way«, ki odbojko uvršča med okolju prijazne športe, na trajnostni razvoj pa bodo opominjali tudi zeleni dresi liberov v ligi prvakinj in prvakov ter nove žoge v zeleno-rumenih odtenkih.