OP ZDA tudi v znamenju trave in alergij

Na igrišču Erin Hill bodo golfisti prehodili 7 km. Zmagovalcu več kot 2 milijona USD. 

Objavljeno
15. junij 2017 00.10
Mojca Finc
Mojca Finc
Erin – Igrišče Erin Hills v bližini Milwaukeeja bo od danes do nedelje premierno gostilo turnir velike četverice v golfu. Igra na OP ZDA je vselej nekoliko težja kot na drugih majorjih, pravijo poznavalci, prav zato bo ključnega pomena strpnost.

Z zanimivo statistiko so postregli turnirji velike četverice v zadnjih dveh letih. Na zadnjih šestih majorjih so zmagali golfisti, ki nikoli prej v karieri niso osvojili prestižne serije. Niz je začel Jason Day na prvenstvu PGA 2015, nadaljeval Danny Willet z osvojenim mastersom v Augusti lani, Dustin Johnson je prvenec vknjižil na OP ZDA, Henrik Stenson je krstno zmago dosegel na OP Velike Britanije, na prvenstvu PGA je premierno zmagal Jimmy Walker. Uvodni major te sezone pa je dobil Sergio Garcia, ki je v Augusti oblekel zeleni suknjič.

Krstni zmagovalci prestižnih turnirjev odražajo zdravo tekmovalnost moškega golfa. Preizkušnje, na katerih se pilijo pred vrhunci, si sledijo na tedenski bazi, so napete in zahtevne. Baza tistih, ki se lahko prerinejo v ospredje, je široka, hkrati so krstni zmagovalci spodbuda za vse druge, ki sanjajo o najprestižnejših lovorikah. Sporočajo jim, da lahko uspe vsakomur.

Statistika majorjev kaže, da je v zadnjih petih letih povprečni zmagovalni rezultat na treh majorjih – izključujoč OP ZDA – 12,2 udarca pod parom igrišča, na OP ZDA pa v istem obdobju 3,1 udarca pod parom. Tudi tokrat največje zvezdnike golf zelenic čaka težka naloga, saj bodo onkraj Atlantika igrali na najdaljši razdalji v zgodovini turnirjev velike četverice. Prehoditi bodo morali več kot sedem kilometrov. Večina se jih bo na igrišču Erin Hills dokazovala prvič v karieri. Premierna pa bo tudi višina denarne nagrade za zmagovalca, ta bo prvič prejel več kot dva milijona dolarjev. Dodaten izziv na novem terenu bo visoka trava in seneni nahod, nad katerim so se v minulih dneh pritoževali igralci.

Woods spet v težavah

V druščini najboljših bo spet manjkal največji zvezdnik Tiger Woods, človek, ki je pustil najgloblji pečat v zgodovini tega športa. Na uvodnem letošnjem majorju je Američan – bil je številka 1 na svetu kar 683 tednov, zdaj pa zaseda 922. mesto! – praznoval dve desetletji od začetka svojega pohoda na vrh. Ni ga bilo med tekmovalci, prišel je le nazdraviti obletnici. Tedaj je dejal, da je storil vse, da bi se vrnil v konkurenco in zatrdil, da bo nadaljeval s trdim delom.

A pred dvema tednoma je pristal v zaporu. V izjavi za javnost je pojasnil, da ni vozil pod vplivom alkohola, ampak mešanice zdravil, za katero se ni zavedal, da bo nanj tako močno vplivala.

»Zavedam se, kaj sem storil in za svoja dejanja prevzemam popolno odgovornost,« je dejal padli junak, vidno izčrpani Woods. Zmagovalec 14 majorjev, ki je zaradi kroničnih bolečin v hrbtu zadnjo operacijo prestal pred dvema mesecema, se bo na sodišču zagovarjal prihodnji mesec.