Panvita v Ljubljani presenetila ACH Volley

Panvita Pomgrad je na prvi tekmi finala državnega prvenstva premagala ACH Volley s 3:2.

Objavljeno
06. april 2014 14.52
Posodobljeno
06. april 2014 17.11
Odbojka
M. Ž., Delo.si
M. Ž., Delo.si

Ljubljana - Odbojkarji Panvite Pomgrad so na prvi tekmi finala državnega prvenstva po petih nizih premagali ACH Volley s 3:2.

Gostitelji so v dvorani Tivoli dobili uvodna niza s 25:14 in 25:23, tako da je vse kazalo na prepričljivo zmago, vendar so borbeni Pomurci z borbeno igro zmagali v naslednjih dveh nizih s 25:20 in 30:28, nato pa so bili boljši tudi v odločilnem s 15:12 in zaokrožili izjemen preobrat.

Pri Ljubljančanih je največ točk prispeval Jan Pokeršnik (24), pri Panviti pa Dejan Pelemiš 26 točk.

Druga tekma bo v sredo v Murski Soboti.

Potek tekme

Favorizirani ACH Volley je v prvem nizu hitro uveljavil svojo igro in po osmih točkah vodil s 6:2, vendar se je Panvita do prvega tehničnega odmora približala na tri (5:8). Ljubljančani so imeli po 25 točkah tesno vodstvo s 13:12, nato pa so pokazali svojo pravo moč in se z delnim izidom 10:1 povsem približali zmagi v prvem nizu (23:13), nato pa so izkoristili prvo zaključno žogo in zmagali s 25:14.

Drugi niz je postregel z bolj izenačeno igro. Začetna pobuda je bila na strani ACH Volleyja, ki je vodstvo s 5:2 pretvoril v 10:5, nato pa se je Panvita približala na dve (11:13) in domači trener Luka Slabe je zahteval 30-sekundni odmor. Tudi v nadaljevanju so gledalci videli izenačeno igro, v kateri so Pomurci večinoma zaostajali za dve (15:17, 19:21, 21:23) in se v zaključku približali zgolj na točko (22:23), a so Ljubljančani ohranili mirne živce in po uspešnem napadu Matije Pleška izkoristili drugo zaključno žogo (25:23).

ACH Volley je za zmago potreboval le še niz, ki pa mu ga Panvita ni bila pripravljena kar tako prepustiti. Njeni igralci so odločno krenili v niz in povedli s 6:2, ob prvem tehničnem odmoru pa je imeli prednost petih točk (8:3). Domači trener Slabe se je pri zaostanku s 3:9 odločil za spremembo in Jana Klobučarja zamenjal z Andrejem Flajsom. To se je Ljubljančanom obrestovalo, saj so se z delnim izidom 4:0 približali le na točki (7:9) in pri Panviti so zahtevali pol minute odmora. Po njej so gostje znova pobegnili na štiri točke razlike (14:10), a se je ACH do drugega tehničnega odmora zopet približal (14:16). Po vrnitvi na igrišče se je igra prevesila na strani gostiteljev. Najprej je Panvitin Dejan Pelemiš zapravil servis, nato je Ivan Mihalj blokiral Uroša Pokeršnika, za konec pa so gostje naredili napako v napadu in ACH Volley je povedel prvič v tretjem nizu (17:16). Ob koncu niza so več pokazali odbojkarji Panvite, ki so pri vodstu z 20:19 dosegli tri zaporedne točke in izkoristili prvo zaključno zmago za 25:20.

Pomurci so dobro igro iz tretjega niza prenesli v četrtega in po enajstih točkah vodili s 6:5, nato pa so se branilci naslova rezultat obrnili v svojo korist in ob prvem tehničnem odmoru vodili z 8:6, v nadaljevanju pa so po dvajseti točki razpoloženega Jana Pokeršnika vodili za tri (14:11). Ljubljačani so bili v ospredju tudi pri drugem tehničnem odmoru (16:14), nato pa se je Panvita v zaključku približala zmagi v nizu. Pomurci so imeli prednost 22:02, a je Ivan Čolović zapravil servis, sledila je še točka Matije Pleška za 22:22. V izjemnem zaključku je imel ACH Volley kar štiri zaključne žoge, a je prav vse zapravil, Panvita pa je izkoristila svojo drugo in izsilila peti niz (30:28).

Odbojkarji Panvite so v petem nizu dokončali izjemen preobrat. Po začetni izenačenosti (3:3, 4:4, 5:5) so si pri 8:6 prvič priborili dve točki prednosti, to so nadgradili z vodstvom 14:11, nato pa so izkoristili drugo zaključno žogo in šokirali branilce naslova.

Fujs: Ne razmišljamo še o naslovu

»Mi se nismo strinjali s tistimi, ki so trdili, da nimamo nobenih možnosti, mi smo v Ljubljano prišli po zmago. Če bi drugače razmišljali, finale ne bi imel nobenega smisla. Mislim, da smo danes naredili velik rezultat, premagali kakovostnega tekmeca v njihovi dvorani in gremo naprej. O naslovu prvaka ne razmišljamo, gremo tekmo po tekmo. Za proslavo te zmage nimamo veliko časa, že jutri se bomo začeli pripravljati na sredin obračun. Kar se tiče same tekme, moram reči, da je ACH odigral vrhunski prvi niz, mi pa smo jih preveč spoštovali. V drugem nizu smo začeli postavljati stvari na višjo raven, bili smo že enakovredni tekmecem, nato pa smo igro le še stopnjevali ter prišli do zmage. Pohvalil bi Dejana Pelemiša, po mojem pa je bilo odločilno to, da smo bili vztrajni, mirni in potrpežljivi,« je dejal trener Panvite Dejan Fujs.

 

Finale državnega prvenstva, prva tekma

ACH Volley - Panvita Pomgrad 2:3 (-14, -23, 20, 28, 12) /0:1/