Patrioti ob milijon, Brady štiri tekme na hladnem

Škandal z ne dovolj napihnjenimi žogami v polfinalu lige NFL z ekipo New England Patriots v glavni vlogi dobiva epilog.

Objavljeno
12. maj 2015 12.24
Brady Suspension
J. P., Delo.si
J. P., Delo.si

New York - Škandal z ne dovolj napihnjenimi žogami v polfinalu lige NFL počasi dobiva epilog. Moštvo ameriškega nogometa New England Patriots bo moralo seči globoko v žep in plačati kar milijon dolarjev kazni, obenem bo v prihodnji sezoni izgubilo izbor v prvem krogu nabora, leto pozneje pa v četrtem. Sankcije so doletele tudi zvezdniškega podajalca Toma Bradyja, dvakratnega najkoristnejšega igralca lige, ki bo moral zaradi vpletenosti v afero prisilno počivati štiri dvoboje rednega dela prihodnje sezone. Sedemintridesetletni veteran in njegov klub se na kazen lahko pritožita, igralčev menedžer je takšen korak že napovedal.

Škandal se je pripetil v polfinalnem dvoboju z ekipo Indianapolis Colts, saj je bilo v vseh žogah domače zasedbe razen ene v prvem polčasu precej manj zraka, kot je dovoljeno. S tem je bil podajalcu Bradyju omogočen boljši oprijem mehkejših žog pri metih. V trimesečni preiskavi so ugotovili, da se je zvezdnik »jasno zavedal kršitve pravil, za nameček pa ni niti sodeloval s preiskovalci. Obstajajo resni in nedvoumni dokazi, da se škandal ni mogel zgoditi brez njegove vednosti,« kot je poudaril izvršni podpredsednik lige Troy Vincent.

Prvi mož Patriotov Robert Kraft je sicer preiskavo označil za enostransko: »Kazen ne temelji na trdnih dokazih in presega vsakršno razumno mejo. Čeprav smo prepričani o njeni nesprejemljivosti, pa jo nameravamo sprejeti in spoštovati.« Sporno dejanje naj bi sicer opravila dva zaposlena v klubu, vodja garderobe Jim McNally in asistent za opremo John Jastremski, ki sta - po videnem na videoposnetkih sodeč - pred tem sodniško odobrene žoge dvajset minut pred dvobojem odnesla v garderobo in tam iz njih spustila zrak.