Peter John Stevens brez nastopa na 50 m prsno

Razlog je v papirjih za bivanje v ZDA, saj slovenskemu plavalcu 15. t. m. poteče študentski status, zato se mora do tedaj vrniti v Knoxville.
Fotografija: Peter John Stevens bi bil na 50 metrov prsno med favoriti za odličja. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
Odpri galerijo
Peter John Stevens bi bil na 50 metrov prsno med favoriti za odličja. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo

Peking – Slovenski plavalec Peter John Stevens bo moral na prihajajočem svetovnem prvenstvu v 25-metrskih bazenih v kitajskem Hangzhouju izpustiti preizkušnjo na 50 metrov prsno. Razlog je v papirjih za bivanje v ZDA, saj članu kranjskega Triglava in univerze Tennessee 15. t. m. poteče študentski status, zato se mora do tedaj vrniti v Knoxville.


Izvedel šele v sredo


»Šele v sredo sem izvedel, da nisem dobil ustreznega ameriškega dokumenta, ki bi mi sploh zagotovil vizum za Kitajsko. Sem sem prišel le s šestdnevno tranzitno vizo in se moram do 15. decembra, ko mi onstran luže poteče študentski vizum, vrniti v Tennessee, sicer ne bom dobil dokumentov in se bom moral vrniti v domovino,« je za STA pojasnil eden od kandidatov za kolajno in branilec srebra s predlanskega prvenstva v Windsorju.


Plačal 2000 € za izredno dovoljenje


Kot poudarja Stevens, bi sicer lahko nastopil, a bi se bil nato prisiljen v ZDA vrniti s turistično vizo in bi potreboval vsaj leto dni, da bi si vnovič zagotovil status, pridobljen s študijem v Knoxvillu, in pot do vize za športnike: »Celo plačal sem 2000 evrov za izredno dovoljenje in ustrezne dokumente za nastop, toda naposled brez uspeha. Zdaj se s tem ukvarja moj odvetnik.«


Na 100 m prsno in mešano bo nastopil


Predčasna vrnitev v ZDA je nujna, saj mu sicer grozi takojšnja vrnitev v Slovenijo: »Mislim, da lahko papirje po poteku študentske vize uredim v 30 dneh in v ZDA ostanem brez omejitev.« Ena od možnosti bi bila tudi zelena karta, toda »ta proces je še daljši. Upal sem, da bom zadeve lahko uredil, na koncu pa sem se moral odločiti. Žal me na 50 metrov prsno ne bo, bom pa nastopil na 100 metrov prsno in mešano.«

Preberite še:

Komentarji: