Peti remi, Anand obupal?

Magnus Carlsen se je v sedmi partiji dvoboja za naslov šahovskega svetovnega prvaka znova brezhibno ubranil.

Objavljeno
19. november 2013 00.04
INDIA/
Georg Mohr
Georg Mohr
Chennai – V sedmi partiji dvoboja za naslov svetovnega šahovskega prvaka sta tekmeca »obrnila« barvi. Branilec naslova Visvanatan Anand je bil tako drugič zapored beli, kar pa mu ni pretirano pomagalo. Magnus Carlsen se je znova brezhibno ubranil in povišal svoje vodstvo na 4,5:2,5. Do konca je še največ pet partij.

Anand je znova izbral špansko otvoritev in proti zdaj že sloviti berlinski varianti še enkrat streljal v prazno. Varianta, ki je ob naslov spravila Garija Kasparova (leta 2000 ga je z njo razorožil Vladimir Kramnik), je znova na naslovnicah. Bo veliki indijski šampion predal krono brez ene same zmage, kakor takrat Kasparov?

Kakorkoli že, v sedmi partiji je Anand spremenil taktiko in se sprijaznil s končnico. Uspelo mu je zadržati dami, v skladu z ocenami, da v igri brez najmočnejše figure nima proti Carlsnu nikakršnih možnosti. Včeraj se je izkazalo, da se mladi Norvežan še kako dobro znajde tudi v teh položajih. Menjava je sledila menjavi, dokler na šahovnici nista ostali le še dami in po en skakač na vsak strani. Tudi med kmeti ni bilo posebnih slabosti in takoj po 30. potezi sta nasprotnika začela ponavljati poteze. Anand nikakor ne najde poti do zmage, Carlsen pa je z vsakim remijem bližje cilju. Danes bo beli znova Norvežan.