Petru Prevcu odleglo: Končno!

»Zlati orel« iz Selške doline rešil slovensko čast v Hinterzartnu. Zmaga nemškemu skakalcu Andreasu Wellingerju.

Objavljeno
01. avgust 2016 02.28
Miha Šimnovec
Miha Šimnovec
Hinterzarten – Poljski smučarski skakalec Maciej Kot je po dveh zaporednih zmagah sobotno tekmo za veliko nagrado FIS v Hinterzartnu končal tik pod vrhom, potem ko je osvojil drugo mesto, ki ga je delil z Avstrijcem Stefanom Kraftom. Zmago je požel Nemec Andreas Wellinger, slovensko čast pa je s četrtim mestom rešil Peter Prevc.

»Zlati orel« iz Selške doline je bil celo naš edini finalist na tako imenovani Orlovi skakalnici (HS-108). Po uvodni seriji se mu je nasmihala uvrstitev na zmagovalni oder, saj je bil s skokom, dolgim 99,5 metra, še tretji, pri čemer ga je pičla točka ločila od vodilnega Wellingerja (99,5 m) in zgolj šest desetink od drugega Nemca – Davida Siegla (100,5 m).

V velikem finalu je Prevca odneslo še štiri metre dlje, vendar pa to vseeno ni bilo dovolj, da bi obdržal svoj položaj iz prvega »polčasa«; ob Kraftu (99 m in 104,5 m) ga je namreč z največjo daljavo tekme preskočil tudi Kot (99 m in 105,5 m). Siegel, ki je v drugo doskočil pri 102,5 metra, je sicer nazadoval na končno peto mesto, zato pa si njegov rojak Wellinger ni privoščil spodrsljaja. S tretjim dosežkom finala (103,5 m) je za las – za vsega 0,4 točke – ubranil vodstvo pred Kotom in Kraftom ter slavil četrto zmago v poletnem »svetovnem pokalu«, prvo po Klingenthalu '13.

»Seveda sem presrečen zaradi zmage. Bilo je zelo tesno, tesneje pravzaprav ne bi moglo biti, na koncu pa je bil kanček (športne) sreče na moji strani,« je bil dobre volje 20-letni Nemec, čigar podvig je pozdravilo 5000 gledalcev, kolikor se jih je zbralo ob doskočišču naprave v Hintzerzartnu.

Zadovoljstva ni skrival niti Kot. »Moj prvi skok ni bil dober, zato pa je bil drugi toliko boljši. Ker sem se znova zavihtel na zmagovalni oder in obdržal rumeno majico, se res ne morem pritoževati,« je izjavil 25-letni Poljak, ki ima kot vodilni v skupnem seštevku velike nagrade FIS zdaj 84 točk zaloge pred najbližjim zasledovalcem Wellingerjem. Navdušenja ni skrival niti Kraft: »Končno mi je uspelo na tekmi prikazati boljše skoke kot na treningu,« si je oddahnil 23-letni Avstrijec.

Prevc, ki je imel v poskusni seriji še 20. oceno, je za Kraftom in Kotom zaostal le za 2,6 točke, z doseženim pa je bil zadovoljen. »Končno! Po dolgem času sem se spet prebil med deseterico v Hinterzartnu,« je odleglo 23-letnemu Gorenjcu, ki je bil na Orlovi skakalnici, na kateri se je leta 2010 ovenčal z naslovom mladinskega svetovnega podprvaka, nazadnje med deseterico poleti 2011, ko je bil deveti. V skupni razvrstitvi se je pomaknil na šesto mesto.

Preostali Slovenci so predvčerajšnjim zaostali za pričakovanji in sposobnostmi; Nejc Dežman (94,5 m) je na 32. mestu finale zgrešil za pičle 1,1 točke, Jurij Tepeš (92,5 m) je zasedel 36. mesto, Matjaž Pungertar (90,5 m) in Jernej Damjan (91,5 m) pa sta pristala na 41. oziroma 42. mestu. Jaka Hvala je bil prekratek že v petkovih kvalifikacijah. Naslednja tekma bo že v soboto v Einsiedelnu.