Phelps verjame, da lahko doseže vse, kar si zastavi

Plavalec Michael Phelps po upokojitvi pridobil 14 kg, ob vrnitvi v bazen do 4. časa na svetu.

Objavljeno
29. april 2014 10.58
Mojca Finc, šport
Mojca Finc, šport
Mesa – Ko je plavalni zvezdnik Michael Phelps po 20-mesečnem športnem pokoju napovedal vrnitev v tekmovalni ritem na mitingu v Mesi, so prireditelji še isti dan razprodali vse vstopnice. O mitingu je poročalo petkrat več medijskih hiš kakor lani. In imeli so kaj videti: na 100 m delfin je Američan zaostal le za velikim tekmecem Ryanom Lochtejem.

Sveži upokojenec, ki se je v športno zgodovino vpisal z 22 olimpijskimi kolajnami, od katerih je kar 18 zlatih, je postavil najhitrejši čas predtekmovanja, v finalu pa dosegel četrtega na svetu (52,13). Njegov reprezentančni kolega Lochte (51,93) si je zmago zagotovil pri prvem obratu. »To je bil najslabši obrat, kar sem jih pokazal v svojem življenju,« je bil samokritičen 28-letni Phelps. Zmagovalec je navdušeno pozdravil Phelpsovo vrnitev v bazen. »Meriti se z njim je zame najtežja naloga, vendar se jo z največjim veseljem vedno lotim. Med sabo tekmujeva že celo desetletje in vsakič se zavedam, da bova šla na nož. Vesel sem, da se je vrnil, saj mi je prinesel nov izziv,« je razmišljal Lochte, ki je s Phelpsovo upokojitvijo izgubil motivacijo. Ko si je lani poškodoval koleno, je celo razmišljal o koncu kariere. Tekmovalna iskra se je pozneje le prebudila, s Phelpsovo vrnitvijo pa dokončno vnela. »Tudi če bi se Michael umaknil iz bazenov za celo desetletje, tekmovalnega občutka ne bi izgubil, saj bo ta instinkt večno v njem,« je o tekmecu in prijatelju – na mitingu v Mesi je nastopil še na 50 m prosto in ostal brez finala, vknjižil je 42. čas – spregovoril Lochte.

Phelps je kopalke obesil na klin po olimpijskih igrah v Londonu 2012. Potem ko se je v pokoju zredil za 14 kilogramov in udaril 10.000 žogic za golf, je spoznal, da je bazen tisto, kar pogreša. »Nisem podpisal nobene pogodbe, nihče me ni silil v vrnitev. Zanjo sem se odločil, ker sem bazen res pogrešal. Čutim, da sem sproščen kot nikoli doslej. Srečen sem, veliko se smejim in šalim,« je razpredal Phelps, čigar program vadbe se zelo razlikuje od tistega v preteklosti, saj je v vodi le enkrat na dan. Priprave za OI v Londonu so bile hud napor, nuja, velika obveznost. »Ni skrivnost, da najina zadnja leta sodelovanja pred Londonom niso bila zabavna,« je poudaril tudi njegov dolgoletni trener Bob Bowman. Zato je bil Phelpsov prvi cilj ob vrnitvi občutiti užitek v bazenu. »Na treningu naredi polovico ali morda celo tretjino vadbe, ki jo je izvajal skozi vso kariero. Po takšnem programu v osmih dneh ne bi zmogel 17 nastopov. Ustavilo bi se pri šestih,« je dejal Bowman.

V pripravah je s 102 kilogramov teže prišel na 88 kg. Če bo shujšal še za tri kilograme, bo tehtal kot v Londonu pred dvema letoma. »V trimskem kabinetu mu gre zelo dobro, pridobil je veliko na moči. Primanjkljaj pa je opazen pri aerobni vadbi,« je Bowman poudaril, da bo Phelps moral stopnjevati trening, če se bo želel meriti z evropsko konkurenco. Korak naprej naj bi storil na višinskih pripravah v Koloradu.

O morebitnih nastopih na OI v Riu 2016 ni želel razpravljati. »Vedno si postavljam cilje. Z Bobom lahko doseževa, karkoli si zastaviva. Veliko sva storila v preteklosti, veselim pa se tudi prihodnosti, kamorkoli me bo pač popeljala,« je v tančico skrivnosti zavil odgovor na vprašanje o udeležbi na najprestižnejšem športnem tekmovanju.