Verstappen predčasno do tretjega naslova svetovnega prvaka

V Lusailu sta potekala drugi kvalifikacijski del in šprinterska dirka za VN Katarja.
Fotografija: Max Verstappen je ob novi svetovni kroni ves nasmejan. FOTO: Hamad I Mohamed/Reuters
Odpri galerijo
Max Verstappen je ob novi svetovni kroni ves nasmejan. FOTO: Hamad I Mohamed/Reuters

Nizozemec Max Verstappen je stari in novi svetovni prvak formule 1. Na šprinterski dirki v Katarju je dirkač ekipe Red Bull z drugim mestom mestom dosegel dovolj točk, da ga tekmeci do konca sezone ne morejo več ujeti. Zmagal je Avstralec Oscar Piastri (McLaren).

Glede na prednosti v seštevku sezone je bilo le vprašanje časa, kdaj bo prvak iz let 2021 in 2022 v zbirko dodal še lovoriko za letošnjo sezono. Pred koncem tedna na dirkališču v Lusailu je imel namreč 177 točk naskoka pred najbližjim zasledovalcem, moštvenim sotekmovalcem Sergiom Perezom.

Verstappnu je tako na šprinterski dirki zadoščalo že šesto mesto oziroma le tri točke, pa bi prednost povečal do neulovljive meje. V popoldanskih kvalifikacijah je bil tretji, po ne najboljšem štartu, ko je bil v uvodu dirke šele peti, pa je do konca prišel tik pod vrh, hitrejši je bil le Piastri. Slednji je dosegel prvo zmago v formuli 1, Verstappen pa je brez naprezanja prišel do novega naslova prvaka.

Nizozemec je postal 11. dirkač v zgodovini formule 1 z vsaj tremi naslovi prvaka. Na večni lestvici najboljših sta sicer povsem na vrhu Nemec Michael Schumacher in Britanec Lewis Hamilton s po sedmimi slavji v formuli 1.

Petkrat je bil prvak Argentinec Juan Manuel Fangio, po štirikrat pa Francoz Alain Prost in Nemec Sebastian Vettel. Po tri končne zmage pa so pred Verstappnom imeli že Avstralec Jack Brabham, Škot Jackie Stewart, Avstrijec Niki Lauda ter Brazilca Nelson Piquet in Ayrton Senna.

Nekoliko manjša pa je družba tistih, ki so te naslove dosegli v neprekinjenem nizu. Pred njim je to uspelo le četverici v 73 letih formule 1: Fangiu štirikrat med letoma 1954 in 1957, Schumacherju petkrat (2000-2004), Vettlu štirikrat (2010-2013) in Hamiltonu prav tako štirikrat (2017-2020).

Oscar Piastri je bil hitrejši od svetovnega prvaka Verstappna. FOTO: Darko Bandić/Reuters
Oscar Piastri je bil hitrejši od svetovnega prvaka Verstappna. FOTO: Darko Bandić/Reuters

Dosežki z drugega sveta

Dirka v Katarju je bila zelo razgibana, s tremi posredovanji varnostnega avtomobila in prvim velikim uspehom Piastrija, ki vse bolj dokazuje, da bo verjetno eden prihodnjih zvezdnikov tega športa. A tokrat mu je velik del pozornosti ob sicer povsem zasluženi prvi zmagi – bil je najboljši tudi v popoldanskih kvalifikacijah – odnesel sveži trikratni prvak. Ta je sicer tekmovalnost in željo po zmagah dokazoval tudi v soboto. Ob koncu je imel nekaj možnosti, da bi po umiku varnostnega avtomobila po zadnjem posredovanju, ko je med drugimi nastop v pesku končal Perez, še prehitel Piastrija. To je po radijski zvezi tudi nakazal svoji ekipi, kjer pa so ga komajda prepričali, da tokrat zanj izziv ni tekmec pred njim, temveč varen prihod v cilj in naslov prvaka.

Prvi mož ekipe s krili se je potem le umiril in z rutinsko vožnjo v zadnjih krogih stopil še stopničko višje na že tako zelo uspešni športni poti. Za njim je kot tretji ciljno črto prevozil drugi McLarnov dirkač Britanec Lando Norris. Na četrtem in petem pa sta končala oba Mercedesova dirkača George Russell in Lewis Hamilton. Po 16 dirkah v sezoni ima zdaj Verstappen 407 točk, Perez 223, tretji je Hamilton s 194. Verstappen je na poti do naslova v tej sezoni popolnoma prevladoval. Dobil je 13 od 16 klasičnih dirk in dve od štirih šprinterskih.

»Občutek je seveda fantastičen. Za menoj je izjemno leto, veliko odličnih dirk in zelo sem ponosen, da sem del tako dobre ekipe,« je povedal Verstappen. »Težko je verjeti, da sem trikratni svetovni prvak, neverjetno. A obkrožajo me izjemni ljudje in ponosen sem, da tako dobro sodelujemo,« je še dodal. Vodja avstrijske ekipe Red Bull Christian Horner je poudaril, da je njegov prvi voznik daleč najbolj tekmovalen dirkač v karavani. »Še nikoli nisem delal s takšnim voznikom. To, kar je dosegel letos, je kot z drugega sveta. Karkoli je naredil, je bilo fenomenalno.«

»Prva zmaga, slišati je kar lepo. Dirka je bila zelo stresna. Ko sem videl, kako tisti z mehkimi gumami prihajajo naprej, me je kar stisnilo. A te gume so bile hitro uničene, tako da se je dobro izteklo. Na koncu smo dobro sestavili gume, dirkalnik in vse drugo,« pa je bil zadovoljen tudi sveži zmagovalec v formuli 1 Oscar Piastri.

V nedeljo bo ob 19. uri na sporedu še klasična dirka. Verstappen si je v petkovih kvalifikacijah privozil pole position, za njim sta se uvrstila oba Mercedesa, Russell in Hamilton.

Preberite še:

Komentarji: