Pistorius bi lahko preostanek življenja preživel za zapahi

Paraolimpijski zvezdnik Oscar Pistorius, ki je obtožen naklepnega umora, trdi, da je nedolžen in zavrača obtožnico.

Objavljeno
16. februar 2013 10.06
Posodobljeno
16. februar 2013 10.30
South Africa Pistorius Shooting
D. O., Delo.si
D. O., Delo.si

Ljubljana - V petek se je na zaslišanju na sodišču v Pretorii pojavil paraolimpijski zvezdnik Oscar Pristorius, ki je sedaj obtožen naklepnega umora svojega dekleta Reeve Steenkamp. V primeru obsodbe bi verjetno preostanek življenja preživel v zaporu.

Ob branju uradne obtožnice se je 26-letni južnoafriški atlet zlomil in planil v jok, kar so mnogi vzeli kot prvi znak na poti do priznanja krivde. Toda le nekaj ur po končanem 40 minutnem zaslišanju je njegova družina objavila sporočilo za javnost, v katerem je zapisala, da je Pistorius nedolžen in zavrača hude obtožbe.

»Oscar bi ob tem rad izrekel tudi najglobje sožalje družini Steenkamp za njihovo izgubo. Zahvaljuje se vsem, ki mu v teh težkih trenutkih stojite ob strani, saj je dobil ogromno sporočil v znak podpore. Toda kot smo že zapisali, naše misli in molitve so z Reevo in njeno družino, ne glede na vse kar se dogaja v tej hudi, hudi tragediji,« je zapisala družina Pristorius.

V javnost pa prihaja vse več podrobnosti umora 30-letne manekenke Reeveve, ki so jo na valentinovo jutro našli mrtvo na domu Pistoriusa. »Ob prihodu na prizorišče so varnostniki našli Oscarja, ki je stal nad njenim truplom. Vrata kopalnica so imela številne luknje, ki so posledica streljanja. Reeve je utrpela več strelnih ran, saj je bila zadeta v glavo, pljuča in roko,« so zapisali pri južnoafriškem časopisu Beeld.

Ob tem so vzdevek Pistoriusa »Blade Runner« preoblikovali v »Blade Gunner«, vlečejo pa se tudi prve vzporednice s sojenjem nekdanjega slovitega igralca ameriškega nogometa O. J. Simpsonom. Med primeroma sicer obstaja bistvena razlika, saj je Simpsona leta 1995 za nedolžnega spoznala porota, medtem ko bo končno sodbo v primeru Pistoriusa podal sodnik.