Pistorius jutri še ne bo svoboden

Vlogo za pogojni izpust je južnoafriški pravosodni minister vrnil posebni komisiji, ki da je ravnala preuranjeno.

Objavljeno
20. avgust 2015 08.45
SAFRICA-PISTORIUS/
J. P., Delo.si
J. P., Delo.si

Pretoria - Idealnega scenarija za padlega paraolimpijskega zvezdnika Oscarja Pistoriusa očitno ne bo. Po eni od opcij naj bi namreč južnoafriškega atleta, ki je pristal za zapahi zavoljo nenaklepnega uboja svoje partnerke Reeve Steenkamp (včeraj bi dopolnila 32 let) na predlansko valentinovo, pogojno izpustili že jutri in ga premestili v hišni pripor, čemur pa se je tik pred zdajci uprl južnoafriški minister za pravosodje Michael Masutha, ki je odlok o predčasni izpustitvi preklical.

Zakonodaja v Južni Afriki dopušča možnost pogojnega izpusta po odsluženi šestini dosojene kazni, kar v primeru Pistoriusovih petih let pomeni 10 mesecev. Poseben odbor je že pred časom Oscarju pogledal skozi prste zavoljo njegovega vzornega vedenja za zapahi, s čimer pa se kajpak ni strinjala družina pokojne Steenkampove, ki je zahtevala, naj »storilec za svoj zločin prevzame polno odgovornost«. To je očitno vplivalo tudi na ministra Masutho, ki je včeraj začasno preklical odločitev odbora in zahteval vnovično preučitev, ki pa bi se lahko zavlekla tudi do pol leta.

Predstavnik pravosodnega ministrstva Mthunzi Mhaga je namreč prepričan, da mora komisija vlogo, ki je bila po njegovem mnenju preuranjena, še enkrat pregledati, saj je Pistoriusu prošnjo za izpust odobrila dva meseca prezgodaj - torej že po osmih mesecih. Kdaj bo komisija primer vnovič obravnavala, iz ministrstva niso sporočili. Razvpiti primer zločina, ki ga je atlet sicer priznal, a se branil, češ da je mislil, da je ustrelil vlomilca, je sicer še vedno v pritožbenem postopku, torej ostaja možnost, da Oscarja na vrhovnem sodišču spoznajo za krivega umora in mu s tem drastično povečajo kazen.