Po dveh padcih Gajser z 11. časom kvalifikacij

Slovenski motokrosist je v kvalifikacijah VN Belgije v Lommlu odlično štartal, nato pa si privoščil dve napaki.
Fotografija: Tim Gajser je imel obilo smole. FOTO: Uroš Hočevar/Delo
Odpri galerijo
Tim Gajser je imel obilo smole. FOTO: Uroš Hočevar/Delo

Lommel – Kvalifikacije pred jutrišnjo petnajsto preizkušnjo sezone svetovnega prvenstva v elitnem motokrosističnem razredu MXGP za veliko nagrado Belgije v Lommlu se niso razpletle po željah in pričakovanjih predlanskega šampiona, Hondinega slovenskega mladeniča Tima Gajserja, ki je bil v zadnjih dvajsetih posamičnih vožnjah sezone le enkrat slabši kot šesti, na zadnjih dveh dirkah pa končal na stopničkah. Tokrat je belgijske kvalifikacije končal kot enajsti in zato jutri štartnega položaja ne bo izbiral med prvimi.


Dva padca


Gajser je kvalifikacije na prizorišču, na katerem se lani ni najbolje znašel, odlično začel in v uvodni zavoj pripeljal kot drugi, nato pa po prvem padcu zgrmel precej navzdol po razpredelnici, na deseto mesto. Ko je spet našel pravi ritem, se je v tretjem krogu na tleh znašel še drugič, s tem pa ponovno nazadoval in moral nadaljevali s 15. mesta. Do konca je vendarle prehitel nekaj tekmecev, za zmagovalcem kvalifikacij pa zaostal minuto in pol. Pred tem je bil na obeh treningih povsem blizu vrha, postavil je namreč tretji in četrti čas.


Jutri je nov dan


»Izjemno zahtevne kvalifikacije! Na motorju sem se odlično počutil na obeh treningih, v kvalifikacijah pa sem dvakrat padel. Štartal sem zelo dobro, skorajda najbolje, nato pa sem si privoščil nekaj napak in konkurenco spustil predse. Seveda bi raje končal na boljšem izhodišču, vendar pa enajsto mesto vendarle ni tako slabo in mi dovoljuje izbiro razmeroma ugodnega štartnega položaja. Jutri je nov dan, pripravljen bom,« je prepričan 21-letni Makolčan, ki ga jutri prva vožnja čaka ob 14.15 in druga ob 17.10.


Herlings daleč spredaj


Drugih slovenskih zastopnikov na štartu ni bilo, Klemen Gerčar je dirko izpustil zaradi poškodbe. Z naskokom najprepričljivejši v kvalifikacijah je bil vodilni v skupni razvrstitvi in zmagovalec že enajstih letošnjih preizkušenj (in 21 voženj), Nizozemec Jeffrey Herlings (KTM), ki je prvega zasledovalca, branilca šampionske lovorike Antonia Cairolija, pustil za seboj za več kot četrt minute. Italijan se je na drugo mesto, mimo Yamahinega Francoza Romaina Febvreja, zavihtel šele v zadnjem krogu.


IZIDI KVALIFIKACIJ


1. Jeffrey Herlings (Niz, KTM) 24:55,928
2. Antonio Cairoli (Ita, KTM) + 15,876
3. Romain Febvre (Fra, yamaha) 21,255
4. Max Anstie (VB, husqvarna) 50,668
5. Kevin Strijbos (Bel, KTM) 55,261
11. Tim Gajser (Slo, honda) 1:32,118
 

Komentarji: