Kragljeva po jutranji katastrofi iz sebe izvlekla najboljše

Kajakaštvo: Urša Kragelj za 15 stotink ob zmagovalni oder na slalomu za svetovni pokal v Seu d'Urgellu.

Objavljeno
03. avgust 2014 17.07
Urša Kragelj med vožnjo. Tacen 15. junij 2014.
T. V., šport
T. V., šport

Seu d'Urgell – Dolgo je včeraj Urša Kragelj trepetala, ali bo vendarle skočila na zmagovalni oder četrtega slaloma za svetovni pokal, a na reki Segre pod vznožjem Pirenejev se je morala na koncu zadovoljiti s četrtim mestom. Drugim slovenskim, potem ko je dan prej nanj zaveslal tudi kanuist Benjamin Savšek.

Kragljeva, tudi že skupna zmagovalka svetovnega pokala v letu 2012, ima letos sicer precej več razlogov za zadovoljstvo kot lani, doslej je bila trikrat v finalu, kar kaže na stabilno formo, četudi sama predvsem čaka še zadnji odločilni korak, ki jo loči od najboljše trojice. Finale je včeraj sicer ujela skozi šivankino uho, potem pa odveslala odlično in za kar štiri sekunde izboljšala čas iz dopoldanskega nastopa, tretje mesto pa zgrešila za pičlih 15 stotink. Ni presenetljivo, da je zmagala domača kajakašica Maialen Chourraut, bronasta olimpijka iz Londona, sicer pa tudi že svetovna podprvakinja v Seu d'Urgellu leta 2009, ko je denimo prav na tej progi prvi naslov svetovnega prvaka osvojil tudi Peter Kauzer.

»Zelo blizu sem bila, teh 15 stotink oziroma še več sem izgubila tik pred ciljem, kjer se tok vode stalno spreminja. Brez te napake bi bila zagotovo na zmagovalnem odru, a po drugi strani sem opravila zelo dober nastop in tudi zato sem lahko zadovoljna. Sem pa zagotovo štartala na kolajno,« je priznala Kragljeva, ki do sebe vedno premore zvrhano mero kritičnosti. »Polfinale je bil katastrofalen, tedaj sem imela čisto srečo, da sem se prebila med deseterico. Zadovoljna sem lahko, da sem se s takim nastopom sploh prebila naprej. Dejstvo je, da je tukajšnja proga tehnično zelo zahtevna, Slovenci pa smo na takšnih dobri in načeloma tu vedno dosegamo dobre rezultate,« je Kragljeva priznala, da jim ritem narekujejo predvsem priprave na SP, obenem upa, da bo na zadnji postaji svetovnega pokala čez 14 dni v Augsburgu opravila še tisti zadnji korak za med trojico.

Včeraj je bila edina slovenska finalistka, potem ko je Eva Terčelj obstala v polfinalu leto potem, ko je na Segreju slavila prvo zmago v svetovnem pokalu, pri dvojcih pa ob odsotnosti naveze Luka Božič-Sašo Taljat slovenskih predstavnikov v Španiji niti ni bilo. Je bila pa bera v Seu vseeno skromnejša, kot so si želeli in pričakovali v slovenskem taboru, predvsem se med deseterico ni zavihtel nihče od četverice kajakašev. Simon Brus je po najboljšem času kvalifikacij končal kot 32., potem ko je po napaki vmes »parkiral« na skali, še nižje Marin Albreht, ki je bil 38., medtem ko se je Anže Berčič pri kanuistih moral zadovoljiti z 18. mestom.

Vsekakor bo finale svetovnega pokala v Nemčiji za Slovence sila zanimiv, saj so odprte še številne kombinacije razpletov v skupnem seštevku. Tako med dvojci, kjer bosta Taljat in Božič merila na odličje, kot pri kanuistih, kjer si je Benjamin Savšek s tokratnim 4. mestom pustil odprta vrata za lep sezonski izplen. Četudi ni ponovil denimo Tacna (1.) ali Prage (3.), je bil Ljubljančan z izplenom povsem zadovoljen, saj se njegovo izhodišče ni bistveno spremenilo. »Vožnja ni bila povsem brez napak, saj sem v spodnjem delu precej izgubil. V tem delu proge bi mi bilo precej lažje, če bi veslal na desno stran, saj je bila postavitev vrat bolj naklonjena kanuistom, ki veslajo na desno, ampak kljub temu bi lahko odpeljal boljše, kot je pokazal tudi Martikan,« je dejal Savšek.