Po polovici sezone okrnjeni Slovenci brez osvojene točke

V domačem dvoboju zlate evropske lige proti Turkom je šel že zgodaj na klop Tonček Štern.
Fotografija: Prvi napadalni as Tonček Štern je moral s parketa že v uvodnem nizu. Foto Tadej Regent/Delo
Odpri galerijo
Prvi napadalni as Tonček Štern je moral s parketa že v uvodnem nizu. Foto Tadej Regent/Delo

Maribor – Po polovici rednega dela novonastale zlate evropske lige so slovenski odbojkarji še brez zmage in celo brez točke v skupini B. Tudi na domačem parketu v Mariboru se niso mogli enakovredno kosati z razigranimi vodilnimi Turki, sploh pa ne brez prvega napadalnega orožja Tončka Šterna, ki je moral na klop že v uvodnem nizu.

Slovenci so bili po prvih dveh gostovanjih edini v skupini B brez osvojene točke. Upali so na drugačno nadaljevanje, prva domača tekma pa je le potrdila, da bodo zdesetkani in neuigrani varovanci Sama Miklavca le stežka uresničili zastavljeni cilj, uvrstitev na zaključni turnir četverice. Izhodišče spet ni bilo dobro – v kader se je resda vrnil podajalec Matija Jereb, ki si je hrbet poškodoval v uvodnem obračunu z Nizozemci, a še ni bil nared za tekmovalne napore. Tudi korektor Tonček Štern, ki se je poškodoval v Ukrajini, v zadnjih dneh ni treniral, a je vseeno stisnil zobe. Miklavc je lahko prvič računal na sprejemalca Jureta Okrogliča, zato pa ne na Mateja Köka.


Namesto Šterna Detela


Na drugi strani mreže je stala zasedba, ki letos nima septembrskega tekmovalnega vrhunca na SP, zato lahko v zlati evropski ligi tekmuje z najboljšo zasedbo. In že po nekaj minutah je bilo jasno, zakaj so Turki še neporaženi v skupini B. Burak Güngör je dvoboj odprl z dvema zaporednima asoma, Slovenci so bili zraven do polovice prvega niza, nazadnje vodili z 9:8, nato pa je blok gostov enega za drugim zaustavil kapetana Jana Klobučarja in Šterna, ki ga je že pred koncem tega dela zamenjal član domačega, mariborskega moštva Jernej Detela in ostal v igri do konca.

V nadaljevanju dvoboja ni bilo bistveno drugače. Turki so se v drugem nizu hitro dokopali do šestih točk naskoka (11:5), v tretjem ravno tako (13:7), boljši so bili v vseh segmentih igre in si obenem privoščili tudi manj napak (13:22). »Ogromno težav nam povzročajo poškodbe. Tonček Štern je že na prejšnji tekmi dobil močan udarec v rebra, tokrat je poskusil v prvem nizu, a ni bil pravi. Tudi igralcem iz DP je prehod na reprezentančno raven pustil posledice, vseeno skušamo parirati dobrim tekmecem, ki igrajo s prvimi postavami, a so zares trd zalogaj,« je poudaril selektor Miklavc. Morda bo bolje v sredo v »povratnem« dvoboju v Turčiji.
 

Slovenija: Turčija 0:3 (-21, -20, -16)


Dvorana Tabor, gledalcev 400, sodnika Rapisarda (Ita) in Seifried (Slo).

Slovenija: Toman (L), U. Planinšič 3, Kozamernik 6, Štalekar 5, Klobučar 6, Ž. Štern 9, T. Štern 7 – prva postava; Okroglič, Detela 8, Videčnik 2, Mijatovič; Jereb in Hribar (L) nista igrala; Turčija: Mert (L), Yenipazar 3, Matić 7, Savas 9, Güngör 11, Gökgöz 2, Toy 16 – prva postava; Aydin 6, Capkinoglu 1, Koc, Lagumdžija 2, Yatgin, Cam 1; Demirciler (L) ni igral; drugi izid skupine B – Nizozemska: Ukrajina 2:3 (15, -20, 20, -24, -13); vrstni red: Turčija 8, Ukrajina in Nizozemska po 5, Slovenija 0.

Komentarji: