Po rekord z najmočnejšo zasedbo doslej

Ljubljanski maraton: Na 42 km brez vrhunskih slovenskih tekačev, na štart se vračata lanska osmoljenca iz Kenije.

Objavljeno
20. oktober 2017 00.26
Ljubljanaski maraton Ljubljana 30.10.2016 [maraton,ljubljana,tekači]
Mojca Finc
Mojca Finc
Ljubljana – Zadnji konec tedna v mesecu bodo Ljubljano preplavili tekači. Prireditelji ljubljanskega maratona v dveh dneh pričakujejo preko 28.400 udeležencev, največ na 21 km (ob prijavah so jih našteli 9226). Vse je nared za želeni rekord maratona v moški in ženski konkurenci, zavoljo tega so spremenili traso, povišali nagradni sklad in povabili najboljše tekače doslej.

Rekordna znamka na maratonski razdalji v moški konkurenci je stara dve leti, dosegel jo je Etiopijec Limenih Getachew (2;08:19), v ženski pa je zadnji mejnik postavila Kenijka Caroline Cheptonui Kilel (2;25:24) pred osmimi leti. »Pozimi smo opravili pogovore z zastopniki atletov. Na naše zadovoljstvo nas po toliko letih jemljejo zelo resno,« je povedal Gabrijel Ambrožič, odgovoren za vrhunske tekače na LM.

Na 22. izvedbo je Ambrožič povabil 28 vrhunskih tekačev in tistih, ki bodo narekovali ritem. »Spomnimo se neljubega zapleta na lanskem maratonu, ko so na križišču Maistrove in Ilirske štirje zavili v napačno smer in odtekli 800 m preveč. S tem smo izgubili rekord. Finančno nista bila oškodovana, moralno pa. Dva od štirih bosta letos ponovno nastopila v Ljubljani,« je razkril predsednik organizacijskega odbora Andrej Razdrih, Ambrožič pa poudaril, da bo zasedba najmočnejša doslej.

V njej bosta dva Kenijca, ki beležita znamko dve uri in pet minut (Marius Kimutai, Levi Matebo Omari), trije se ponašajo s časom 2;06 (John Mwangangi, Philip Sanga Kimutai, Tariku Jufar), eden z 2;07 (Solomon Kirwa Yego). Med maratonke se po bolniški odsotnosti vrača Etiopijka Firehiwot Dado, blizu rekorda LM se sučejo časi štirih povabljenk. Prireditelji so vabili vse slovenske maratonce, a so udeležbo zavrnili zaradi poškodb.

»Vprašanje, ki je prisotno od naše prve prireditve, je, ali je smiselno vabiti tuje tekače ali se zadovoljiti samo s slovenskimi. Kolikor le lahko, stremimo k vrhunski tekmi,« je poudaril Razdrih in dodal, da je treba vzdrževati visoko raven, s čimer si LM zagotavlja bronasto oznako pri IAAF. Letos bo ljubljansko izvedbo ocenjeval njihov delegat.

Direktor LM Gojko Zalokar, Razdrih in njuna ekipa so poskrbeli še za nov nagradni sklad. Zmagovalec (odteči bo moral pod 2;10) bo prejel 30.000 evrov, znesek je enak tistemu na frankfurtskem maratonu. Nagrade bo prejela deseterica najboljših, zneski bodo enaki tudi za maratonke (glavna nagrada zahteva čas 2;36). Prvič bodo denarno nagradili tudi polmaratonce.

Na razdalji 21 km se obeta največja udeležba. Ta je na celotni prireditvi višja za pet odstotkov v primerjavi z lansko. Zanimanje za LM je veliko tudi s poslovnega gledišča. Župan MOL Zoran Janković je razkril, da so prejeli dve ponudbi za privatizacijo prireditve, a so ju zavrnili.

Prireditelje so zmotile medijske opazke o previsoki štartnini. »Za LM je treba odšteti 35 evrov oziroma 30 evrov v skupini. Povprečna štartnina po Evropi je 50 evrov. LM ni oderuški,« je opozoril Razdrih.